Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Dyrkingsforhold

Dyrkingsforhold sier noe om hvilket miljø tomatplantene vokser i, og et godt dyrkingsforhold er det de trives best i. Det omfatter både temperatur, lysforhold og næringstilgang. Har du tomatproduksjon som levevei, er det viktig å få dette miljøet så nært perfekt som mulig.

Temperatur

I tomatproduksjon anbefales et temperaturprogram med 17 grader natt og 20 grader dag. Når temperaturen overstiger 23 grader, bør luftelukene åpnes.

Lys

Dersom du dyrker tomat bare i sommerhalvåret, kan du klare deg uten tilleggsbelysning, for da er det nok naturlig lys. I vinterhalvåret må vi derimot gi ekstra lys. Både lysnivået og daglengde er viktig.

Lysnivå

Anbefalt lysnivå på cirka 215 µmol/m2/s (mikromol per kvadratmeter per sekund). Gir du mye mer lys, kan du få gi sviskader, mens mindre lys gir lavere produksjon.

Daglengde

Daglengden bør være 18 timer. Det betyr at plantene får lys i 18 timer, enten fra naturlig lys eller fra lamper. Plantene trenger hvileperioden på 6 timer, og denne perioden har vi på natta med minst mulig naturlig lys.

Når det er dag, altså i 18-timersperioden, vil vi at lampene slukker når det er nok naturlig lys og tenner igjen når naturlig lys går under kravet. Grensen her er altså 215 µmol/m2/s. Dette stiller vi inn på klimacomputeren som styrer det tekniske.

Enheter for lysstyrke

Lux

I plantedyrking har vi tradisjonelt brukt et luxmeter til lysmåling, da får vi lysstyrken oppgitt i lux. I lyskrevende kulturer som agurk ønsker vi for eksempel en lysstyrke på cirka 20 000 lux.

Til sammenlikning sier vi at det på en sommerdag er cirka 100 000 lux når vi måler i direkte sollys. Lux måler lysstyrke slik menneskets øye oppfatter lyset, men plantene oppfatter ikke lyset på samme måten. Mange mener derfor at vi heller bør måle lysstyrke med en såkalt kvantesensor, for det gir et riktigere bilde av hvor mye av lyset plantene kan nyttiggjøre seg.

Mikromol per kvadratmeter per sekund

Måleenheten er µmol/m2/s (mikromol per kvadratmeter per sekund). Litt avhengig av lampetype vil 15 000 lux tilsvare omtrent 200 µmol/m2/s. En sommerdag vil vi kunne måle snaut 2 000 µmol/m2/s i direkte sol.

Gjødsling og vanning

Vannet må tilsettes gjødsel som er sammensatt for å egne seg til tomatdyrking. Vi har satt krav til ledetall 2 på blandinga, dette sier noe om hvor mye gjødsel som skal blandes i vannet.

Hvor mye vann plantene trenger, er avhengig av størrelse, innstråling, luftfuktighet, årstid og belysningsstyrke. De forbruker mer vann på sommeren enn på vinteren, og store planter trenger sjølsagt mer vann enn små. Ei tomatplante kan forbruke alt fra 0,5 til 2,4 liter per dag.

Plantene vannes og gjødsles gjennom et dryppvanningsanlegg der hver plante har et drypp. Vanninga går automatisk, og antall vanninger i døgnet må justeres etter hvert som plantene vokser. Når behovet er størst, må det kanskje vannes opp mot ti ganger i døgnet, med små planter kanskje to ganger. Da vannes det for eksempel i ti minutter på alle plantene i huset samtidig.

CO2 – karbondioksid

I tomatproduksjon i veksthus er det vanlig med ekstra tilførsel av CO2. Ekstra tilførsel av CO2 er kun aktuelt når det er lyst, fordi det er da fotosyntesen skjer. Lyset kan komme fra naturlig dagslys eller fra kunstig vekstlys. I mørket vil plantene avgi CO2 gjennom respirasjon, og da har ikke ekstra tilførsel av CO2 noen effekt.

Når luftelukene er åpne, tilfører vi ikke CO2, for da ville gassen bare forsvunnet ut gjennom taklukene.

I tomathuset ønsker vi en konsentrasjon av CO2 på 1000 ppm. Ved denne konsentrasjonen av CO2 har plantene den mest effektive fotosyntesen. Plantene klarer ikke å nyttiggjøre seg en høyere konsentrasjon, det gir derfor ingen gevinst å øke den.

Kilde

Bø, O. & Fritsvold, B. (2024, 2. juli). Tomat. Agropub. https://www.agropub.no/fagartikler/tomat

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Luftsammensetning

I veksthuset tilfører vi CO2. Økt CO2-nivå gir høyere fotosynteseaktivitet og dermed rakere vekst. Luftfuktigheten kan vi øke ved å montere bruseanlegg.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 2024-10-01