Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Oppal av tomat

Oppal er perioden fra såing til planting. Ved oppal av tomatplanter bør vi få 60–70 cm høye tomatplanter før vi planter dem. Her kan du lære hvordan du kan lage nye planter, og hvordan du behandler plantene i oppalsperioden.

Såing

Tomatfrø bør du kjøpe fra en anerkjent frøforhandler slik at du er sikker på at frøene er uten virus og andre sjukdomsframkallende organismer. Vi sår ett og ett frø, enten i små steinullblokker (3,6 x 3,6 cm) eller i torv avhengig av hvilket vekstmedium de skal vokse i når de blir større. Skal du dyrke i steinull, er det enklest å så i steinull. Du bør uansett så noen ekstra frø slik at du er sikker på å ha nok planter.

Frøene skal spire lyst, men du bør dekke lett med for eksempel slik at du beholder fuktigheten i vekstmediet. I tillegg kan du dekke med plast, dette hjelper også med å bevare fuktigheten. Plasten bør du ta av når tomatplantene har spiret. For rask og god spiring bør temperaturen ligge på 24 grader.

Poding

I seinere år har det blitt vanlig å pode tomatplantene. Poding betyr at vi setter sammen to forskjellige planter. Vi bruker stengel/stamme med rot fra ei plante og toppen fra ei anna plante. Stammen vi bruker, kaller vi grunnstamme.

Poding av vedaktige planter som frukttrær og roser har vært vanlig i mange år, men poding av grønne, urteaktige planter har vært mindre vanlig. Poding av grønne planter, som tomat, kaller vi grønnpoding.

Hvorfor pode?

Fordelen med poding er at du kan velge en grunnstamme som er sterk mot sjukdom og pode på den sorten tomat du ønsker. I tomatdyrking er det også en fordel at du velger en grunnstamme som klarer å ta opp mye vann. Tomatplantene blir store med mye bladverk, og på solrike sommerdager er fordampinga svært høy. Da må rota klare å ta opp og erstatte alt vannet som fordamper, slik at planta ikke visner.

Hvordan pode?

Når vi skal pode tomat, sår vi først de plantene som skal brukes som grunnstamme. 2–3 dager seinere sår vi den tomatsorten vi vil ha. Så podes disse sammen. For at de to plantene skal gro raskt sammen, bør temperaturen være cirka 20 grader.

Plantene er små når vi poder dem sammen, stengelen bør være cirka 2 mm tjukk. Planta som skal brukes som grunnstamme, toppes rett under frøbladene. Du setter på et plastklips, og toppen settes ned i klipset. De nypodede tomatplantene må ha høy fuktighet fram til de har grodd sammen. Du kan for eksempel lage et plasttelt på veksthusbordet og dusje plantene ofte slik at fuktigheten holder seg konstant høy. Etter omtrent ei uke har de to plantene grodd sammen, og du kan ta bort teltet.

Stiklingsformering

Det er også mulig å lage nye småplanter ved å ta stiklinger fra store tomatplanter. Da tar du av et sideskudd på den gamle planta og setter det i ei potte med torv eller i ei steinullblokk. Dette sideskuddet kaller vi stikling. Stiklingen bør ha 2–3 blader før du tar den av morplanta. Sett stiklingene i et telt slik at de har høy fuktighet, og i løpet av ei uke har de slått rot.

Denne metoden å lage nye småplanter på er rask og rimelig, men vær oppmerksom på at sjukdommer du har på morplantene, vil bli med til de nye småplantene.

Tida fram til planting

Ompotting

Tomatplantene må pottes om én gang før planting. Bruker du steinull, flytter du den lille steinullblokka du sådde eller podet i, over i ei blokk som er 10 x 10 cm. Bruker du torv, er det laget egne potter til tomatdyrking. Disse pottene har større åpning i bunnen enn vanlige potter.

Dyrkingsforhold fram til planting

Fram til planting bør tomatplantene dyrkes under disse forholdene:

  • Temperatur: I overkant av 20 grader er anbefalt.

  • Lys: 200 μmol/m2/s fra sollys eller tilleggslys. Daglengden bør være mellom 12 og 18 timer.

  • Gjødsling: Fra såing eller poding og fram til ompotting kan ledetallet ligge på 2 mS/cm. Når plantene kommer over i større potter, kan du øke ledetallet gradvis opp til 3,5–4,0 mS/cm.

  • CO2: Gi plantene ekstra CO2. Det anbefales et nivå på 800 ppm.

Planting

Når tomatplantene blir 60–70 cm høye, kan du plante dem ut i torvsekker eller andre vekstmedier.

Oppgave

Velg rett påstand.

Kilder

Larsen, G. (2021, 27. mai). Oppal av tomat – Dyrkningsveiledning for oppal av tomat. Norsk Landbruksrådgiving. https://veksthus.nlr.no/fagartikler/veksthus/veksthus/oppal-av-tomat

Pedersen, S. F. (2024, 2. juli). Grønnpoding av tomat og agurk. Agropub. https://www.agropub.no/fagartikler/gronnpoding-av-tomat-og-agurk


CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 2024-10-09