Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Luftsammensetning

I veksthuset endrer vi luftsammensetningen ved å tilføre CO2. Økt CO2-nivå gir høyere fotosynteseaktivitet og dermed raskere vekst. Vi kan også øke luftfuktigheten ved å montere bruseanlegg, og vi kan, i en viss grad, senke luftfuktigheten ved å åpne luftelukene.

CO2 – karbondioksid

Naturlig CO2-innhold i lufta

I lufta rundt oss er det vanligvis rundt 400  CO2. Hvis vi kan øke CO2-konsentrasjonen i lufta til 1000 ppm, vil fotosyntesen bli 30–50 prosent mer effektiv, og dermed kan plantene vokse raskere. Dette skyldes at CO2 ofte er den begrensende faktoren i fotosyntesen. Som plantedyrkere kan vi dra nytte av en økning i CO2-innholdet i lufta for å oppnå bedre vekstforhold for plantene våre.

Tilskudd av CO2

Ekstra tilførsel av CO2 er kun aktuelt når det er lys, fordi det er da fotosyntesen skjer. Lyset kan komme fra naturlig dagslys eller fra kunstig vekstlys. I mørket vil plantene avgi CO2 gjennom respirasjon, og da har ikke ekstra tilførsel av CO2 noen effekt.

I nesten alle produksjoner i veksthus er det vanlig med ekstra tilførsel av CO2, for eksempel ved produksjon av tomat og agurk. Unntaket er produksjoner om våren og sommeren, for eksempel sommerblomster. I slike produksjoner vil luftelukene være åpne store deler av døgnet, og hvis vi hadde tilført CO2, vil den bare ha forsvunnet ut gjennom lukene.

Luftfuktighet

For høy luftfuktighet

Når det gjelder luftfuktighet, er det vanligvis for høy luftfuktighet som er den største utfordringa. Det kan føre til flere skadelige soppsjukdommer. Tradisjonelt løses dette ved at lukene åpnes automatisk når den går over 80–90 prosent. Da synker luftfuktigheten til samme nivå som vi har utendørs.

I vinterhalvåret koster denne metoden mye energi fordi vi erstatter den varme lufta i veksthuset med den kalde utendørslufta som må varmes opp. For å unngå dette energitapet er det utviklet metoder der den varme, fuktige lufta føres til ei kjøleflate der fuktigheten uten særlig varmetap.

Tåkespredere

I noen produksjoner ønsker vi høy luftfuktighet. Et eksempel er der vi produserer småplanter fra stiklinger. Inntil stiklingene får røtter de kan trekke opp vann med, ønsker vi høy luftfuktighet slik at de ikke visner. Ved å bruke tåkespredere kan vi øke luftfuktigheten. Vannet blåses gjennom små dyser, og veksthuset fylles med tåke av vanndamp. Det finnes flere typer tåkespredere som kan monteres i veksthuset.

Oppgave

Kilder

Norsk Gartnerforbund. (u.å.). CO2. Hentet 30. september 2024 fra https://ngfenergi.no/klimastyring/co2/

Norsk Gartnerforbund. (u.å.). Fuktighetsstyring. Hentet 1. oktober 2024 fra https://ngfenergi.no/klimastyring/fuktighetsstyring/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 09/30/2024