Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Energikilder i veksthus

Å dyrke fram blomster eller grønnsaker krever både oppvarming og lys i store deler av året. Derfor trenger vi energi. Til lys bruker vi elektrisitet, mens til oppvarming har vi flere energikilder å velge mellom.

Energi til lys

Drøye 40 prosent av energiforbruket i veksthus i Norge går til lys. I den mørke årstida må vi ha tilleggslys for at plantene skal drive fotosyntese. Energi til lys får vi fra elektrisitet.

Energi til oppvarming

Til oppvarming er det flere energikilder å velge blant. Det er anbefalt å ha tilgang til to forskjellige energikilder, både fordi prisene varierer mye, og fordi det er en sikkerhet. Da har de fleste en hovedkilde, mens den andre supplerer på ekstra kalde dager når det kreves mye energi for å holde temperaturen oppe i veksthuset.

Elektrisitet

Elektrisitet er en fornybar ressurs, og mange veksthus har elektrisitet som én av to energikilder til oppvarming. Noen har også montert solceller for å skaffe mer energi, men hittil bidrar dette relativt lite.

Olje

Mineralolje er i ferd med å bli faset ut som energikilde i veksthus. Myndighetene har bestemt at mineralolje ikke lenger skal brukes fordi den gir et svært høyt utslipp av karbondioksid. Fyring med olje var helt vanlig tidligere, de fleste har derfor en fyrkjele tilpasset olje stående i tilknytning til veksthuset. Med litt tilpasning kan denne brukes med ulike typer bioolje.

Naturgass

Naturgass er mye brukt som energikilde til oppvarming av veksthus, først og fremst i Rogaland der olje- og gassindustrien er stor. Gassen hentes fra jordskorpa, der den ofte ligger lagret blandet med råolje. Det er en fossil energikilde, men utslippet av karbondioksid er lavere enn ved bruk av mineralolje. Når du bruker naturgass til oppvarming, får du en røykgass som består av karbondioksid og vanndamp. Med litt tilpasning føres da karbondioksidet tilbake i veksthuset og bidrar til økt fotosyntese.

Propan

Bruk av propan til oppvarming av veksthus er ganske utbredt i deler av landet der naturgass er mindre tilgjengelig. Propan gir også en røykgass der karbondioksid kan føres tilbake til veksthuset.

Biovarme

Biovarme omfatter alle typer brensel der biomasse er utgangspunktet. Flere gartnerier har tatt i bruk blant annet flis, trepellets, bark og halm for oppvarming av veksthus. Det finnes også flytende brenselsprodukter med biologisk opphav, for eksempel bioolje og biodiesel.



Kilder

Enova. (u.å.). Gartneri. Hentet 24. april 2024 fra https://www.enova.no/kunnskap/gartneri/

Lundberg, N. H., Nesse, N., Hagland, J. & Hofstad, K. (2023, 7. desember). Naturgass. I Store norske leksikon. https://snl.no/naturgass

Norsk Gartnerforbund. (u.å.). Brenseltyper. Hentet 10. april 2024 fra https://ngfenergi.no/biovarme/brenseltyper/

Norsk Gartnerforbund. (u.å.). Naturgass. Hentet 10. april 2024 fra https://ngfenergi.no/gass/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 09/30/2024