Dyrkingsteknikk
Det er i hovedsak to måter å organisere agurkplantene i veksthuset på. De kan plantes i dobbeltrader eller enkeltrader.
enkeltrader: Du har ei rekke med planter der annenhver plante bindes ut til hver sin side. Raden får en V-form sett fra enden.
dobbeltrader: Du har to og to rekker som bindes opp i hver sin tråd.
Det er viktig at du har nok plass til å komme fram med utstyr for høsting og annet arbeid. Mellom radene (enten enkelt- eller dobbeltrad) bør du ha 120 cm. Har du dobbeltrader, anbefales det 80 cm mellom de to radene. Avstanden mellom plantene er 30–40 cm.
Det er to teknikker vi kan velge mellom når vi dyrker agurk:
nedfiringsmetoden
paraplymetoden
Rett etter planting må agurkplantene bindes opp, dette er felles for begge teknikkene. Vi bruker et snøre som vi fester med et klips helt nederst på stengelen. Snøret er surret på en krok som deretter hektes på en kraftig ståltråd 3–4 meter over planteradene. Etter hvert som plantene vokser, svinger vi stengelen rundt snøret. Når plantene har vokst seg opp til ståltråden, må vi bestemme oss for teknikk.
Nedfiringsmetoden
Når plantene har vokst seg opp i ståltråden, må vi fire plantene ned slik at den nederste delen blir liggende nesten nede på bakken eller golvet i huset. Når toppen av planta har vokst seg opp i ståltråden igjen, firer vi ned på nytt. Denne jobben må vi gjøre gjennom hele kulturen. Dette kaller vi nedfiringsmetoden. Når du bruker denne metoden, må du huske at snøret må være minst like langt som plantenes lengde på slutten av sesongen.
Nedfiringsmetoden er den klart vanligste i dag. Dette er samme metode som er vanlig i tomatdyrking i veksthus.
Paraplymetoden
Når plantene har vokst opp i den kraftige ståltråden, topper vi plantene. Deretter lar vi tre sideskudd fra bladhjørnene få vokse. Disse skal ikke bindes opp og blir derfor hengende ned igjen mot golvet i veksthuset. Det er grunnen til at dette kalles paraplymetoden.
Det er flere dyrkingsmedier å velge blant når vi skal dyrke agurk. Det brukes både torv, steinull og perlite, men flere dyrkingsmedier, for eksempel trefiber, er under utprøving og delvis tatt i bruk. Skal vi dyrke økologiske agurk, må vi plante rett i bakken i veksthuset.
Torv og blandinger med torv, samt jord, er aktive medier. Steinull, perlite og vann er eksempler på inaktive medier. I de inaktive dyrkingsmediene er næringa alltid å finne i vannet i mediet, mens torv og jord har evnen til å binde og gi fra seg næring. Når vi ønsker å styre nærings- og vanntilgangen for plantene helt nøyaktig, er de inaktive mediene enklest å bruke.
Flytt orda til de riktige boksene. Du får ikke bruk for alle orda.