Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Oppal av agurk

Det er tre mulige måter du kan lage nye agurkplanter på: Du kan så frø, du kan ta stikling fra ei stor plante, eller du kan pode. Uansett hva du velger, tar det tid før den nye planta er stor nok til å plantes i det veksthuset den skal stå i under produksjon. Denne tida kaller vi oppalstida.

Såing

Agurk har relativt store frø, og vi sår derfor ett og ett frø. Vekstmediet de skal vokse i etter oppal, vil bestemme hva vi sår i. Skal de vokse i torv eller jord, er det best å så i torv eller jord, skal de vokse i steinull eller perlite, sår vi ofte i steinullblokker. Frøene må dekkes til etter såing slik at de ligger fuktig fram til spiring.

Temperatur

Det er anbefalt en dagtemperatur på 25–26 grader. Temperaturen på natt kan gjerne være 3–4 grader lavere enn på dagen.

Lys

Agurkplantene er lyskrevende og frøplantene må få tilleggslys i vinterhalvåret. Etter spiring bør lysnivået være minst 250–300 µmol/m2/sekund og daglengden bør være 18 timer.

Stiklinger

Det er også mulig å få nye agurkplanter ved stiklingsformering. Det forutsetter at du har store planter du kan ta stiklinger fra. Da tar du skudd som kommer i bladhjørnene på de store plantene, og setter disse i jorda. Stiklingene bør ha 1–2 blader når de stikkes. Fram til stiklingene slår rot, er det viktig at det er høy luftfuktighet rundt dem. Det kan være lurt å sette dem i et plasttelt.

Poding

Mange av de større agurkprodusentene velger å plante agurkplanter som er podet. Poding betyr at vi setter sammen to forskjellige planter. Vi bruker stengel eller stamme med rot fra ei plante og toppen fra ei anna plante. Stammen vi bruker, kaller vi grunnstamme.

Poding av vedaktige planter som frukttrær og roser har vært vanlig i mange år, men poding av grønne, urteaktige planter har vært mindre vanlig. Poding av grønne planter, som agurk, kaller vi grønnpoding.

Hvorfor pode?

Fordelen med poding er at du kan velge en grunnstamme som er sterk mot sjukdom, og pode på den sorten agurk du ønsker. Spesielt i økologisk dyrking kan poding være et godt alternativ som et forebyggende tiltak mot sjukdom. I økologisk agurkproduksjon i veksthus må vi dyrke i bakken, noe som betyr at sjukdommer i jorda kan være vanskelig å bli kvitt.

Hvordan pode?

Det er ulike teknikker vi kan bruke når vi poder agurk. Hvilken teknikk vi velger, kommer an på hvilke grunnstammer vi har, og litt på størrelsen på dem.

De nypodede plantene må ha høy luftfuktighet fram til de har grodd sammen. Vi kan for eksempel lage et plasttelt på veksthusbordet og dusje plantene ofte slik at fuktigheten holder seg konstant høy. Etter omtrent ei uke har de to plantene grodd sammen, og vi kan ta bort teltet.

Hvis du skal prøve deg på poding, bør du søke råd hos noen som har erfaring med dette.

Ompotting

Etter hvert vil plantene trenge større plass til både rot og bladverk, derfor bør agurkplantene pottes om en gang før planting og settes med litt avstand. Plantene er fortsatt små, og vi kan fort ødelegge dem hvis vi ikke håndterer dem forsiktig.

Utplanting

Når agurkplantene har 4–5 varige blader, kan de plantes ut. Plantene er nå så store at de må støttes eller bindes opp ganske med en gang.

Kjøp av planter

En del agurkprodusenter kjøper planter som er klare for utplanting. Dette kan skyldes at de ikke har plass til oppal av egne planter, samtidig som noen har spesialisert seg på nettopp oppal av agurkplanter. Vi ser ei utvikling av stadig mer spesialiserte produksjoner i veksthusnæringa, og dette er et eksempel på nettopp dette.

Oppgave

Velg riktig alternativ.


Kilder

Nilsen, S. S. (2016). Dyrkingsveiledning økologisk agurk i veksthus. https://www.nlr.no/files/documents/NLRs/dyrkningsveiledning-agurk-i-veksthus.pdf

Pedersen, S. F. (2021). Grønnpoding av tomat og agurk. Norsk Faginfo (Nr. 1, Vol. 6). Norsk senter for økologisk landbruk. https://orgprints.org/id/eprint/42705/1/Faginfo%201%20vol%206%20gr%C3%B8nnpoding%202021.pdf

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 09/16/2024