Fordøyelsessystemet hos gris
Munnen
I munnen deler tennene maten opp i mindre biter når grisen tygger. Samtidig blir det skilt ut spytt som inneholder enzymet ptyalin, dette starter nedbrytinga av karbohydratene i fôret.
Spiserøret
Spiserøret fører maten til magesekken.
Magesekken
Magesekken inneholder fordøyelsesvæske som også kalles magesaft. Saltsyre i magesafta reduserer pH i magesekken til cirka 2. Enzymet pepsin i magesafta bryter ned proteiner.
Tolvfingertarmen
I første del av tynntarmen tilføres bukspytt fra bukspyttkjertelen og galle fra galleblæra. Enzymer i bukspyttet spalter karbohydrater og proteiner, mens galle deltar i spalting av fettmolekylene.
Tynntarmen
Nedbrytinga av næringsstoffene fortsetter, og det som er nok nedbrutt, tas opp i blodet gjennom tarmtottene.
Tjukktarmen
I tjukktarmen suges det meste av vannet tilbake i kroppen, og avfallsstoffene kan skilles ut gjennom endetarmen.
Endetarmen
Siste stasjon før restene av fôret forlater kroppen som avføring.
Næringsstoff | Hvor starter nedbrytinga? | Hva brytes næringsstoffene ned til? |
---|---|---|
karbohydrater | munn | monosakkarider (glukose) |
proteiner | magesekk | aminosyrer |
fett | tolvfingertarmen | fettsyrer og glyserol |
Se filmen, og sett riktig navn på figuren under.
Tenk gjennom!
Hvorfor kan ikke enmaga dyr som gris fordøye noe særlig grovfôr?
Test deg selv! Hva kan du om fordøyelsen hos enmaga dyr?