Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Fordøyelsessystemet hos fjørfe

Fjørfe er i utgangspunktet altetere, som gris og mennesker. Men ulike fugler har utviklet egenskaper som passer til å utnytte forskjellig fôr. De rasene vi holder som produksjonsdyr, er gode til å utnytte fôr som er basert på korn og planter.

Introduksjonsfilm om fordøyelse hos fjørfe (2:02)

Video: Filmkonsulentene / CC BY-NC-ND 4.0

Hva skjer i de ulike delene av fordøyelsessystemet?

Nebb og tunge

Fjørfe har ikke tenner, men de kan dele opp fôret litt med å hakke med nebbet. Det skilles ut spytt fra spyttkjertler i munnhula. Spyttet inneholder slim som bidrar til å smøre fôret i svelget og spiserøret. Tunga har lite muskler og liten bevegelighet. Overflata er kraftig forhorna, så tunga er også veldig stiv.

Visste du at ...

Siden tunga og kinnpartiet mangler muskler, kan ikke fugler suge? De er derfor avhengige av tyngdekrafta for å drikke.

Spiserør

Spiserøret er et muskelrør med stor diameter og tynne, sterke vegger. I veggen til spiserøret er det mange slimkjertler som smører fôret.

Kro

Kroen er en utposning av spiserøret, den ligger ved overgangen fra halsen til brystet. Du kan både se og føle en fylt kro på halsen til ei høne. Kroen brukes til å oppbevare fôr når magen er full. Hvis magen er tom, går fôret direkte dit.

Magesekk (kjertelmage)

Kjertelmagen hos fjørfe tilsvarer magesekken hos enmaga dyr. Her produseres det saltsyre, og enzymer skilles ut fra store kjertler i veggen.

Krås (muskelmage)

I kråsen skal fôret males og blandes med saltsyre og enzymer. For å hjelpe til med å male fôret samles småstein eller kråsstein her.

Tolvfingertarm

Tolvfingertarmen er første del av tynntarmen og ligger som ei slynge rundt bukspyttkjertelen. Ved enden av tolvfingertarmen tilsettes galle fra galleblæra og bukspytt fra bukspyttkjertelen. Enzymer i bukspyttet spalter hovedsakelig karbohydrater, men også fett og proteiner. Galle spalter fettet i fôret.

Tynntarm

I tynntarmen suges næringsstoffene opp ved hjelp av tarmtotter, som hos andre enmaga dyr.

Blindtarmer og endetarm

Fjørfe og andre fugler har som regel to ganske lange blindtarmer. I blindtarmene foregår mikrobeaktivitet som sørger for nedbryting av fiber. Fettsyrer, vann og salter suges også tilbake i kroppen i blindtarmene. Endetarm og tjukktarm går i ett og er et kort og enkelt rør som munner ut i kloakken.

Kloakken

Kloakken er et lite rom der både endetarmen, urinlederen og egglederen ender opp. Endetarmsåpningen hos fjørfe er derfor felles utførselsgang for avføring, urin og egg.

Visste du at ...

Urinen hos fjørfe er det faste, hvite stoffet som du ofte ser sammen med avføringa, og at urinen hos fjørfe hovedsakelig består av urinsyre?

Oppsummeringsoppgaver

Kilde

Bagley, M.F. (2002). Fjørfeboka. Landbruksforlaget.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Ingrid Ellen Resell.
Maŋemusat ođastuvvon 05/03/2023