Njuike sisdollui
Filmmat ja filbmaoasážat

Torsketunger

Sprøstekte torsketunger regnes av mange som en riktig delikatesse, og det er en rett med lange tradisjoner i Nord-Norge. Tunger kan serveres som en forrett eller som en hovedrett. I denne filmen får du se hvordan du kan lage skikkelig sprøstekte torsketunger servert med tradisjonelt tilbehør.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Kystkultur

Skjæringa av torsketunger er det tradisjonelt barn og ungdom som har tatt seg av, og slik er det fortsatt den dag i dag. Det er en del av kystkulturen, og mange barn og unge har i generasjoner tjent sine første kroner på denne jobben. Tungeskjæring er også et viktig ledd i å sikre rekruttering til fiskerinæringa.

Bærekraftig utnyttelse

Det å bruke alle deler av fisken er en svært bærekraftig utnyttelse av råvaren, og i hodet finnes både tunge og kjaker som begge blir regnet som delikatesser. Når tunge og kjaker er fjernet, kan hodet brukes til fiskekraft, eller det kan tørkes og males til pulver. Dette pulveret er svært proteinrikt og kan brukes i næringsmiddelindustrien, som kosttilskudd til mennesker eller som dyrefôr.

Kilde

Jære, L. (2017, 23. november). Torskehoder blir supermat i stedet for søppel. Forskning.no. https://gemini.no/2017/11/torskehoder-supermat-stedet-soppel/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 2024-06-05