Njuike sisdollui
Filmmat ja filbmaoasážat

Fersk fisk, lever og rogn

Fersk fisk, lever og rogn, eller skreimølje som det kalles i Nord-Norge, er den tradisjonelle måten å servere fersk skrei på. Det finnes flere måter å lage det på, og tilbehøret varierer. I denne filmen får du se hvordan Svein Kåre Johnsen på Kræmmervika Havn i Lofoten lager sin versjon av retten.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

En tradisjonsrik middagsrett

Skreimølje er en tradisjonsrik rett som har vært en del av norsk matkultur i lang tid. Den tradisjonelle måten å tilberede retten på er å skjære skiver fra rund fisk og la skivene trekke i godt saltet vann, gjerne med litt eddik i. Mange pakker inn rogna i matpapir eller plastfolie før den trekkes forsiktig i lettsaltet vann. Leveren renses og kokes i en egen kjele, sammen med eddik, salt, pepper og gjerne løk og laurbærblad.

Retten serveres med kokt potet og ofte gulrot i skiver. Det er også vanlig å servere med litt smeltet smør eller annen smørsaus, som sandefjordsmør. Noen bruker laken fra leveren som sjy. Fra gammelt av ble det servert flatbrød til, og det er også vanlig i dag. Mange steder har det også vært vanlig å servere fiskesuppe til denne retten.

Utnyttelse av biprodukter

Skreimølje er et godt eksempel på hvordan man tradisjonelt la vekt på å utnytte alle deler av fisken, også såkalte biprodukter som lever og rogn. Når torsken ble sløyd, ble innmaten tatt ut og lever og rogn tatt vare på. De ble da kokt og servert sammen med den ferske fisken eller utnyttet i andre retter. Rogna ble blant annet brukt til kaviar, og leveren ble kokt til tran, slik det også gjøres den dag i dag.

Tenk over

  • Hvor bærekraftig synes du et måltid med skreimølje er, med tanke på både økonomi, miljø og sosial bærekraft? Diskuter gjerne med en medelev.

  • Skreimølje er et måltid med lange tradisjoner. Hvor viktig mener du det er at vi tar vare på de gamle mattradisjonene våre?

Kilde

Høberg, E. N. (2023, 31. august). Skreimølje. I Store norske leksikon. https://snl.no/skreim%C3%B8lje

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 08/21/2024