Spirer
Det er flere typer frø som kan benyttes til spiring. Vanligst er mungbønnespirer og alfalfaspirer, men det er også mulig å skaffe spirer av andre typer bønner, erter eller linser, og av såkalte krydderspirer, som er spirer av reddik, sennepsfrø, løk og så videre. Spirer har en sprø konsistens, og de fleste typene har ganske kraftig smak.
Bruksområde
Vi bruker som regel spirer rå, som pynt på smørbrød og i andre retter. I omeletter og salater smaker de deilig. Bønnespirer kan også gis et hurtig oppkok og brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk. Bønnespirer passer utmerket til wok, fordi de beholder sin fine, sprø konsistens. De andre spirene passer ikke til oppvarming.
Næringsinnhold
Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet og har et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdig utviklede planter.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Kvalitetskrav
Spirer skal være spenstige og saftrike, og de skal ikke være visne eller for langt utviklet. De skal heller ikke ha mugg eller råte.
Huskelappen
Norsk sesong:
kan kjøpes i butikk hele året
Med andre ord:
engelsk: sprouts, sprouted seeds
tysk: Sprossen
fransk: germes
Lagring:
8 °C i kjøleskap i maks 4 dager