Sukkererter
Hele belgen kan spises, og smaken er god og søt. «Mange tout» som de heter på fransk, betyr «spis alt». Sukkererter er den varianten friske erter som omsettes mest her hos oss.
Bruksområde
Sukkererter brukes mest rå i salater eller som snacks. Stilken og strengelen som ertene henger i, fjernes før bruk. Sukkererter kokes forsiktig i ca. 2 minutter, slik at de fortsatt er sprø, og serveres som delikat tilbehør til fjærfe- og kjøttretter. De egner seg også godt i wok og stuet sammen med gulrøtter, for eksempel servert til spekeskinke.
Kvalitetskrav
Sukkererter skal være hele og saftrike og uten mekaniske skader eller mugg. Fargen skal være friskt grønn.
Næringsinnhold
Erter og andre belgvekster inneholder mye proteiner og er derfor en viktig del av et vegetarisk kosthold hvor belgfrukter erstatter kjøtt som primærkilde for proteiner. De inneholder A-, B-, C- og K-vitaminer og mineralene fosfor, jern og kalium samt kostfiber. Sukkererter spises med belg og inneholder dermed mer vann og mindre konsentrert energi og vitaminer enn friske, grønne erter.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
Juli–august.
Tilgjengelig i butikk hele året.
Med andre ord:
engelsk: string pea
tysk: Zuckererbse
fransk: pois mange-tout
Lagring:
2–4 ºC i kjøleskap. Helst i plastpose eller tett plastboks.