Sjalottløk
Sjalottløk består av flere små, avlange løker, også kalt fedd, som henger sammen, og som er omgitt av et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk har en mer aromatisk søt og mild smak enn vanlig løk.
Bruksområde
Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk brukes rå, kokt, smørdampet eller stekt i retter på samme måte som kepaløk.
Næringsinnhold
Sjalottløk inneholder noe B- og C- vitaminer, i tillegg til mineraler.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Kvalitetskrav
Sjalottløk skal være fast og velformet, hel, rein og ikke kuldeskadd. Den skal ha en sterk løkduft og være fast og saftrik. Størrelsen bør være noenlunde jevn.
Huskelappen
Norsk sesong:
august–april
Med andre ord:
latin: Allium cepa aggregatum
engelsk: shallot
tysk: Shalotte
fransk: echalotte
Lagring:
0–2 °C. Sjalottløk har svært god holdbarhet, på linje med kepaløk. Luftfuktigheten bør ikke overstige 65 prosent relativ fuktighet.