Vårløk
Det meste av løken som selges som vårløk, er en sort som ikke danner noen fortykning nederst, slik vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp svært tidlig og selges med det grønne gresset, blir også solgt som vårløk, og den kan ha en fortykning nederst.
Bruksområde
Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater, og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.
Kvalitetskrav
Vårløk skal være hel, rein og fri for frostskader. Løken skal være sprø og fersk, og toppen skal ha en frisk grønnfarge.
Næringsinnhold
Vårløk har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Vårløk og andre løkvarianter inneholder antioksidanter som er bra for cellenes forsvarssystem.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
juni–oktober
Med andre ord:
latin: Allium fistulosum
engelsk: spring onion
tysk: Frühlingszwiebeln
fransk: oignon de printemps
Lagring:
0–2 °C. Vårløk har kortere holdbarhet enn purreløk og må oppbevares kjølig med høy luftfuktighet.