Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Vårløk

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang, smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørkt grønn øverst. Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt.

Utseende og oppbevaring

Det meste av løken som selges som vårløk, er en sort som ikke danner noen fortykning nederst, slik vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp svært tidlig og selges med det grønne gresset, blir også solgt som vårløk, og den kan ha en fortykning nederst. Vårløk har kortere holdbarhet enn purreløk og må helst oppbevares ved mellom 0 og 2 grader med høy luftfuktighet. Den norske sesongen strekker seg fra juni til oktober.

Bruksområde

Vårløk brukes i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater, og i Sverige kalles den salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.

Kvalitetskrav

Vårløk skal være hel, ren og fri for frostskader. Løken skal være sprø og fersk, og toppen skal ha en frisk grønnfarge.

Næringsinnhold

Vårløk har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Vårløk og andre løkvarianter inneholder antioksidanter som er bra for cellenes forsvarssystem.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om vårløk

I den korte filmen under kan du lære mer om vårløk og få tips om hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Allium fistulosum
engelsk: spring onion
tysk: Frühlingszwiebeln
fransk: oignon de printemps

CC BY-SA 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 2024-08-09