Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Stangselleri (stilkselleri)

Stangselleri kalles også stilkselleri og er en toårig urt. Den kommer fra Asia, men var kjent i Europa allerede under Romerrikets stormaktstid.

Utseende og lagring

Stangsellerien er i nær slekt med sellerirot, men danner ikke knoll. Det er bare den nederste delen av de lange, saftige og sprø stilkene som er handelsvare.

Fargen kan variere fra lys gul til mørk grønn. Det latinske artsnavnet er graveolens, som betyr "sterkt luktende". Selleri har altså en kraftig lukt, men en mild, karakteristisk smak.

Den norske sesongen strekker seg fra juni til desember. Stangselleri bør oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 2 grader.

Bruksområde

Stangselleri brukes rå som tilbehør til ost, og som snacks alene eller sammen med dipp. Den brukes i salater, blant annet waldorfsalat, hvor den er en viktig ingrediens. Den kan også kokes, smørdampes eller stekes og brukes som tilbehør til kjøtt. Stangselleri egner seg godt til å bruke i wok.

Kvalitetskrav

Stangselleri selges med toppen avskåret, men bortsett fra det skal stilkene være hele, sprø og friske. Den skal ikke ha bløte flekker eller råte. Bladene skal ha en frisk grønnfarge.

Næringsinnhold

Stangselleri er kalorifattig, men inneholder mye kalium. Den inneholder også noe vitamin B og C, og mineralene kalsium, fosfor og magnesium. Selleri har fra gammelt av vært benyttet som medisinsk urt, og det hevdes at den har god effekt på fordøyelsen.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om stangselleri

I den korte filmen under kan du lære mer om stangselleri og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Apium graveolens var. dulce
engelsk: celery, celery heart
tysk: Schnittsellerie, Stangsellerie
fransk: céleri à couper

CC BY-SA 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 2020-03-25