Fennikel
Fennikel har sterk lukt. Smaken er aromatisk og kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet er mykt og saftig. Den importeres i dag til Norge fra Italia, Spania og Nederland, og den finnes i ulike varianter.
Bruksområde
Fennikel kan brukes både rå og kokt. Stilkene må renses og skylles godt, og de ytterste trevlene på de tykkeste stilkene må skrapes av. De friske skuddene som ofte følger med, kan brukes som dill. Rå fennikel kan brukes i salater og som snacks til dipp. Den kan også brukes rå til ostebordet. Skjær da fennikelen fra bunnen av slik at den deler seg i skiver som en løk. Fennikel kan også kokes, men da bør den først deles i store biter. Kok den bare i noen minutter, slik at den beholder spensten. Kokt fennikel er deilig til lammekjøtt og fiskeretter og brukes mye i det italienske kjøkkenet. Fennikel kan også gratineres.
Kvalitetskrav
Fennikel skal være hvit og fast uten antydning til misfarging, mørke flekker eller slim. Skuddene skal være friske med sterk grønnfarge. Skuddene på toppen skal ikke være tørket ut eller ha antydning til gulning.
Næringsinnhold
Fennikel er en næringsrik grønnsak. Den inneholder mye A- og C-vitaminer. Det sies også at fennikel har en gunstig effekt på fordøyelsen.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Film om hvordan du tilbereder fennikel (Lise Finckenhagen for Bama, publisert på YouTube).
Huskelappen
Norsk sesong:
juli–september
Med andre ord:
latin: Foenicullum vulgare
engelsk: fennel
tysk: Knollenfenchel
fransk: fenouil
Lagring:
0–4 ºC. Fennikel kan oppbevares i kjøleskap. Der blir den også beskyttet mot sterkt lys og uttørking.