Asparges, grønn
Grønn asparges blir ikke tildekket under dyrking, og den får grønnfargen fordi den vokser fram over jorda i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.
Bruksområde
Asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Den har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og i fiskeretter. Den nederste delen av stilken, ca. 1–2 cm, skal kuttes av før koking. Asparges kokes i 3–5 minutter avhengig av tykkelsen. Det er en fordel å bunte asparges sammen med hyssing under koking. Da er det lettere å bevare dem hele.
Asparges som brukes i mat, er unge skudd på planten, ca. 10–15 cm lange.
Kvalitet
Aspargesskuddene skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø, mens toppen skal være tett og hel. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Størrelsen på aspargesen sier ikke noe om kvaliteten på varen.
Næringsinnhold
Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor i tillegg til A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
april–juni
Med andre ord:
latin: Asparagus officinalis
engelsk: asparagus
tysk: Gemüsespargel
fransk: asperge
Lagring:
2–4 ºC