Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Lime

Lime (uttales «laim») kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia og vokser nå i tropiske og subtropiske områder. Den tåler ikke frost, og produksjonen er således begrenset i Europa, men den vokser vilt enkelte steder i Amerika.

Lime er nært beslektet med sitron, men størrelsen er ofte mindre. Skallet er tynt og grønnfarget, og smaken er mildere og mer aromatisk enn hos sitron. Fruktkjøttet er saftig og har en lys gulgrønn farge.


Varianter

Lime gir vanligvis større saftutbytte enn sitron. Det er gjennom årene krysset fram flere varianter av lime, og den finnes i dag både med og uten steiner, i forskjellige størrelser og med ulik holdbarhet.

Bruksområde

Saft og skall fra lime kan benyttes til smakssetting i matretter, bakverk, drikker, sorbéer og annet. Lime kuttet i båter kan serveres til svinekjøtt, wienersnitsel, fiskeretter og mange orientalske retter. Lime er spesielt godt til mange fiskeretter. Frukten kan også presses, og saften brukes som salatdressing eller i vanlig vann og gir en frisk smak til drikke ved bordet. Den er også dekorativ pynt på fat.

Næringsinnhold

Lime har som annen sitrus et stort innhold av C-vitaminer. Den inneholder også en del kalsium og noe B-vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Lime skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune flekker, innskrumping eller uttørking. Den skal heller ikke ha bløte flekker eller skimmelangrep. Fargen skal være klar og grønn, men kan ha antydning til gulning på deler av skallet. Dette har ingen betydning for kvaliteten.

Lagring

8–10 °C. Lime har ganske god holdbarhet ved riktig temperatur og luftfuktighet.

CC BY-NC-ND 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 05/26/2020