Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Eddik

Eddik har tradisjonelt blitt brukt til å konservere matvarer slik at de fikk lengre holdbarhet. I dag brukes eddik også til sylting, og som en smakstilsetning i forskjellige retter, sauser, marinader og dressinger.

Utvalget av eddik i handelen har aldri vært større, og en finner mange forskjellige typer som varierer i smak, lukt og utseende.

Framstilling av eddik

Eddik framstilles ved at en alkoholholdig væske som er laget på sukker og stivelseholdige råvarer, tilsettes eddiksyrebakterier. Eddiksyrebakteriene kan tilsettes direkte eller ved tilgang på luft. Disse bakteriene omdanner alkoholen til eddiksyre. Dette kalles for eddikgjæring.

Vi har ulike typer eddik:

Epleeddik
er framstilt av eplesaft gjennom alkohol- og eddikgjæring. Brukes mye til salater, marinader og sauser.
Bæreddik
framstilles av en bærsaft gjennom alkohol- og eddikgjæring. Bæreddik er fin å bruke i dessertsauser og til retter av vilt.
Kryddereddik
er vineddik tilsatt friske krydderurter som estragon. Estragoneddik egner seg godt til for eksempel bearnessaus.
Norsk gjæringseddik
framstilles av fortynnet etanol. Norsk gjæringseddik er i handelen som hvit og brun eddik.
Vineddik
framstilles ved at vin omdannes til eddik. Vineddik finnes både som hvit, rød, rosé og sherryeddik. Balsamicoeddik er en berømt vineddik fra den italienske byen Modena. Den har en særpreget aroma og smak som kommer av mange års lagring.
Riseddik
framstilles av ris. Brukes til asiatiske retter og er uunnværlig i sushiris.
Malteddik
framstilles av gjæret byggsaft. Den har en sterk og særpreget smak og er mye brukt til fish and chips, men kan også brukes til nedlegging av grønnsaker, smakstilsetning i chutney og surkål, eller i dressinger og marinader.

Ulik styrke

Eddik finnes i forskjellige styrker. De vanligste eddikene som vineddik, epleeddik og gjæringseddik selges vanligvis med en styrke på mellom 5 og 7 % eddik. Riseddik er mildere med cirka 4 % eddik. Konsentrert eddiksprit eller eddikessens har en styrke på 35 % som kun oppnås ved destillasjon (ikke gjæring). Denne essensen blander vi med vann til ønsket styrke.

Lagring

Eddik som er åpnet, bør oppbevares mørkt og kjølig.