Hva er avfall?
I Norge genererer vi over 11 millioner tonn avfall hvert eneste år, og mengden avfall vokser. De ulike bestanddelene i avfallet kan skade helsen vår, og det krever at vi må ha fokus på kildesortering, gjenbruk og en sikker sluttbehandling. I Norge kastes det mat for mange milliarder kroner. Dette er hverken bærekraftig, lønnsomt eller etisk forsvarlig.
Definisjonen på avfall er gjenstander eller andre stoffer som er kastet, som man har til hensikt å kaste, eller noe man er forpliktet til å kaste. Men avfall er ikke bare søppel. Det har kanskje mistet sin opprinnelige verdi, men representerer en viktig ressurs ved gjenvinning.
Avfall inneholder mange ulike stoffer og komponenter. Derfor er det viktig å vite hva vi skal gjøre med ulike former for avfall vi får når vi arbeider med produksjon og servering av mat og drikke.
På grunn av kjemiske produkter kan avfallet ødelegge naturen og påvirke helsa til både mennesker og dyr på en negativ måte. Et godt eksempel på dette er plast. Store oppsamlinger av plast i naturen er et kjent fenomen, og de siste årene har det vært mye dugnadsarbeid for å fjerne søppel som ligger i vannkanten.
Vi skiller mellom ulike typer avfall:
- Husholdningsavfall er avfall fra private husholdninger.
- Næringsavfall er avfall fra enten offentlige eller private virksomheter eller institusjoner.
For å bruke ressurser godt kan avfallspyramiden være et nyttig verktøy. Avfallspyramiden brukes for å synliggjøre avfallspolitikken i Norge og EU.
Målet er at vi skal holde oss så nært det øverste "trinnet" i pyramiden som mulig. Hvis vi klarer det, kan vi oppnå best mulig bruk av ressursene våre. Det er lønnsomt både når det gjelder miljø og økonomi.
Kildesortering betyr at avfallet blir sortert i ulike kategorier. Når du arbeider på verkstedet, er det viktig at du sorterer plastavfall i egne bokser, legger glass og hermetikk i egne bokser, og skiller papp-, papir- og matavfall. Grunnen til at vi skal kildesortere avfallet, er at vi skal oppnå størst mulig grad av gjenvinning. Gjennom kildesortering kan avfallet bli til nye råvarer.
All emballasje skal kildesorteres før den går til kommunens eget avfallsdeponi. Ulike områder i Norge har ulike rutiner for hvordan denne kildesorteringen skal foregå. Det er viktig at du kjenner til de ulike reglene for kildesortering der du bor og arbeider.
Både gjenvinning og resirkulering handler om at vi tar vare på ressursene i avfallet og bruker dem om igjen som råvarer til å lage nye produkter. Denne måten å bruke avfallet på gjør at naturressursene som allerede er tatt ut, får lengre levetid, og vi begrenser uttaket av nye naturressurser. Fleece er et godt eksempel på gjenvinning av plastmateriale.
Når vi resirkulerer glassflasker, kan det produseres nye glassflasker. Resirkulert glass kan blant annet brukes som råstoff til isolasjon. Metall fra hermetikkbokser smeltes om til nye metallprodukter. Matavfall kan bli til biogjødsel eller kompostjord. Gjennom resirkulering kan vi bruke materialene flere ganger i stedet for å bruke opp ressursene fra naturen.
Gjenbruk brukes ofte i forbindelse med innsamling av klær og er et fint miljøtiltak for å redusere avfall. Det er flere bedrifter som benytter seg av innsamlede klær. Fine klær kan brukes om igjen uten å endres på og selges på utsalgssteder som blant annet Fretex. Alternativt sendes klærne til andre land som bistand. Klær som er ødelagte eller som ikke kan brukes om igjen, brukes ofte som filler til industrien eller for å lage nye materialer.
Rengjøringsmidler defineres også som avfall. Som fagarbeider må du kjenne til hva som er lov og hva som er forbudt å tømme i vasken eller sluket. Rester etter rengjøringsmidler som vi tømmer ut, vil forurense naturen. Vi må derfor være kritiske til hva vi tømmer ut i sluket.
I Norge har vi gode avfallssystemer som gjør at mye av det vi kaster, kan gjenvinnes og brukes på nytt. Slik er det dessverre ikke i alle land i verden i dag.