Bargodoaibma
Bærekraft og ressursutnyttelse
Når omtrent hver femte bærepose vi fyller med mat, blir kastet, gir det utfordringer med hensyn til økonomi og bærekraft. På et kjøkken har riktig bruk av råvarene mye å si for matsvinnet. Øv på å jobbe praktisk på kjøkkenet på en måte som minsker svinnet og gir best mulig ressursutnyttelse.
Kom med forslag til hvordan man på en god og effektiv måte kan hindre at mat blir kastet, ved bruk av
- kutteteknikk
- restprodukter (kan vi lage noe av restprodukter etter for eksempel oppdeling og kutting?)
- mengdeberegning
- kvalitetsvurdering av råvarer og produkter
Du skal lage et måltid til fire personer av disse råvarene:
- 1 hel kylling
- 300 g gulrot
- 100 g sellerirot
- 1 blomkål
- 1 brokkoli
- 2 sjalottløk
- 400 g potet
- 2 dl fløte
- 1 fersk timian
- salt, pepper og krydder som finnes på kjøkkenet ditt
Lag en arbeidsplan og planlegg slik at minst mulig mat blir kastet. Du velger selv hvilke tilberedningsmetoder du vil bruke. Den maten som kastes, skal du veie opp slik at du vet hvor mange gram som eventuelt blir kastet. Du skal servere måltidet til fire personer. Når du rydder av bordet, skal du veie opp de eventuelle matrestene som blir kastet.