Njuike sisdollui
Bargobihttá

Etikk og dyrevelferd i matproduksjon

De fleste ønsker at dyr skal ha det godt, enten de skal produsere egg, bli til kjøtt eller er til for fornøyelsens skyld. I reklamer for kjøtt, melk og egg framstilles ofte dyrevelferden og dyreholdet i den norske matproduksjonen som svært gode. Men er dette alltid tilfellet?

Selv om bøndene følger lovens minstekrav, kommer det stadig eksempler på at dyrevelferden ikke nødvendigvis er god. Har vi noe etisk ansvar for at dyrene har hatt det godt før de blir slaktet? Se filmen og diskuter i klassen.

Oppgave 1: Diskuter i klassen:

  • Hva er mest avgjørende når du skal velge kjøtt i butikken – er det hvordan dyret har levd før slakting, prisen eller annet?

  • Hvem har egentlig ansvar for at dyrene har det bra? Er det bøndene, politikerne eller forbrukerne?

  • Er det en motsetning mellom de menneskelige behovene for en rask og lønnsom matproduksjon og dyrenes behov for god omsorg og livskvalitet?

  • Hva må til for at forbrukerne skal være villige til å betale mer for kjøttet?

  • Hvordan kan vi som jobber innenfor restaurant- og matbransjen, bidra til større bevissthet rundt valg av råvarer?

Oppgave 2: Undersøk foie gras

Gåselever eller foie gras har lenge vært regnet som en delikatesse i gastronomiens verden.

  1. Finn ut: Hvordan produseres foie gras?

  2. Hva synes dere om dyrevelferden under produksjonen av foie gras?

  3. Hvordan er mulighetene for å produsere foie gras i Norge?

  4. Ville du satt foie gras på menyen i din egen restaurant? Begrunn svaret ditt.

  5. Hvor mye kunnskap tror dere kunder som bestiller foie gras, har om måten den blir produsert på?