Stygge grønnsaker – mat eller søppel?
Hva synes dere om at tonnevis av grønnsaker og frukt med skjønnhetsfeil ender som matsvinn? Er dette et problem eller ikke?
Er forbrukerne for kravstore? Er det forbrukernes feil at kun de perfekte grønnsakene finner veien inn i butikkhyllene, eller må flere dele skylden?
Hva tror dere må til for at forbrukerne kjøper mer av de stygge grønnsakene slik at de ikke ender som matsvinn?
Er dere selv villige til å kjøpe grønnsaker med rar fasong? Hvorfor / hvorfor ikke?
Hvordan har vi som forbrukere påvirkningsmakt når det gjelder matproduksjon?
Vi importerer amandinepoteter, mens de fleste små potetene i Norge blir liggende igjen på jordet. Hvorfor er det slik?
Har dere noen gode forslag til hvordan vi kunne unngått at så mye frukt og grønnsaker ender som matsvinn?
Ta kontakt med en lokal bonde, et pakkeri, en grossist eller lignende hvor dere vet at det sorteres ut grønnsaker og frukt. Spør om dere kan få noe av grønnsakene eller frukten som ikke har god nok standard til å bli solgt i butikk.
Se, smak og vurder kvaliteten på det dere har fått tak i. Vil det egne seg til ulike formål ut fra kvaliteten?
Basert på hva grønnsakene eller frukten egner seg til, kan dere finne oppskrifter og lage ulike retter av råvarene.
Spis maten selv eller server til medelever og fortell at maten er laget av "stygge grønnsaker og frukt" som ikke kan selges i butikk.