Tilberedning av kikerter
Kikert er en belgfrukt med nøtteaktig smak. Kikerter er brukt på mange forskjellige måter over hele verden. Fiberinnholdet er høyt, og kikertene inneholder også en rekke mineraler.
Du kan kjøpe kikerter tørre og bløtlegge dem selv, eller du kan kjøpe ferdig kokte. Når du skal vanne ut tørre kikerter, må du huske å ha nok vann, slik at kikertene blir riktig bløtlagt. Kikerter tar til seg mye vann, ofte mer enn du tror.
Bruker du hermetiske kikerter, kan du bruke kikertvannet til å lage marengs eller majones. Da får du benyttet mye av råvaren, og du bidrar til mer bærekraftig matlaging og mindre matsvinn! Dette er også et godt tips om du får gjester med eggallergi. Du kan lese mer om bruk av kikertvannet i NRK-artikkelen som ligger i relatert innhold.
Her finner du oppskrifter på to ulike tilberedningsmetoder, en som puré og en der kikertene er hele. Begge egner seg godt som metningsgarnityr.
Hummus betyr "kikert" på arabisk, og det består av kokte kikerter, tahini, sitron og hvitløk. Vi kan bruke hummus som pålegg, en dipp eller som en del av en større rett.
For en rett med så mye historie er det ikke rart at det finnes mange ulike tilberedningsmetoder. Her er en oppskrift som fungerer veldig godt.
Ingredienser
200 g tørkede kikerter
800 g kaldt vann til bløtlegging
300 g vann til koking
80 g tahini
40 g sitron
5 g finhakket hvitløk
1 ts natron
1 ts salt
Framgangsmåte
Legg kikertene i vann i 12 timer på kjøl.
Skyll kikertene godt. Ha kikerter, vann, salt og natron i en kjele og kok i 1,5 timer eller til kikertene er møre.
Avkjøl ertene i kokevannet.
Bland sammen sitron og tahini i en bolle sammen med den finhakkede hvitløken.
Kjør ertene opp i en foodprosessor og spe med kokevannet til ønsket konsistens. Vend ertene inn i blandinga av tahini, sitron og hvitløk. Smak til med salt.
Chana masala er en saftig bønnerett fra India. Retten er alltid kraftig krydret med koriander, spisskummen, gurkemeie og garam masala. Den serveres med kulcha, et mildt, syrnet flatbrød, eller bhatoora, som er et mykt, luftig brød fra det indiske kjøkken. Chana masala serveres ofte som festmåltid ved høytider og egner seg veldig godt som metningsgarnityr til fisk, kylling, lam og svin.
Ingredienser
200 g kokte kikerter
150 g kepaløk
3 fedd hvitløk
40 g skrelt ingefær
40 g finhakket chili
2 ts malt koriander
1 ts spisskummen
1 ts garam masala
1 ts gurkemeie
400 g knuste tomater på boks
2 ss nøytral olje
50 g kikertvann (vann fra koking av kikertene)
sitron
salt
Framgangsmåte
Bløtlegg kikertene i godt med vann i 12 timer på kjøl.
Stek løk, ingefær og chili med salt på medium høy varme til det er gyllenbrunt. Tilsett alle tørre krydder, og stek i 5–8 minutter til aromaene i krydderne kommer fram.
Tilsett de knuste tomatene, kok opp og la det trekke rett under kokepunktet i en time. Rør en gang i blant.
Kok kikertene i vann med salt og natron på høy varme i en time.
Tilsett kikertene i tomatsausen helt til slutt. Smak til med salt og sitron.