Ris – tilberedning
Å koke ris er ikke den mest krevende jobben på et kjøkken. Likevel kreves det nøyaktighet og kunnskap om ristypene og tilberedning for å få riktig smak og konsistens.
- Det er en fordel å skylle risen i rennende vann før den kokes. Dette gjør vi for å skylle av eventuelt støv og mindre partikler som finnes i rå ris. En annen fordel med å skylle risen er at du fjerner noe av stivelsen i risen, og du får da et mindre klebrig og mer luftig produkt.
- Ris sveller når den kokes. I den prosessen trekker den til seg vann, og det er derfor viktig å bruke nok vann. En generell regel på ristypene jasmin og basmati er å bruke dobbelt så mye vann som ris. Koketid varierer mellom ristypene, men det er alltid viktig å følge med underveis.
- Det er viktig med rask nedkjøling hvis vi skal bruke ris som restemat. Ifølge Mattilsynet kan kokt ris lett få tilført giftstoffer fra bakterien Bacillus cereus. Disse giftstoffene forsvinner ikke i kjøleskaptemperatur eller ved oppvarming, og de lukter eller smaker heller ikke.
Ingredienser
- 2 stk. finhakket sjalottløk
- 2 fedd finhakket hvitløk
- 75 g smør
- 750 g langkornet ris
- 15 dl kraft som passer til den retten du skal servere
Framgangsmåte
- Fres løk og hvitløk med smøret i en kasserolle.
- Ha i risen og rør rundt. Fyll på med kraft og kok opp.
- La risen småkoke til ønsket konsistens.
(Hansen et al., 2006, s. 231)
Råvarer
- 2 dl risottoris
- 1 1/2 dl tørr hvitvin
- 1 sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- 8–10 dl kraft etter eget ønske
- 20 g revet parmesan
- 4 ss usaltet smør
- 4 ss olivenolje
Framgangsmåte
Finhakk løk og hvitløk og surr dette i litt av smøret til det blir blankt. Skyll risen godt i en sikt og ha den i pannen sammen med løk og hvitløk. Surr dette godt sammen før du tilsetter hvitvinen. Når vinen er kokt nesten helt inn, tilsetter du kokende kraft, ei øse om gangen. La det koke en del før du tilsetter mer. Det er viktig å røre jevnlig slik at alle riskornene får sitt. Når risen er mør (ca. 20 minutter), monteres risottoen med parmesan, smør og olivenolje. Smak til med salt og pepper.
Det er viktig at risottoen ikke koker etter at du tilsetter parmesan.
(Gausdal, 2015, s. 370)
Gausdal, T. V. (2015). Kokkelære: Den store kokeboka. Forlaget Press.
Hansen, H.-E. R., Johnsen, R. & Rognhaugen, O. R. (2006). Råstoffer og produksjon. Gyldendal undervisning.
Mattilsynet. (2013, 11. januar). Bacillus cereus. https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/bacillus_cereus.2503