Ris – de forskjellige typene
Det finnes en mengde forskjellige typer ris. Hvor man befinner seg i verden, påvirker hvordan man bruker ris. I et profesjonelt norsk kjøkken er ikke ris det mest brukte metningsgarnityret. I deler av Kina og resten av Asia er ris ofte selve hovedråvaren.
I likhet med mel og korn har også ris forskjellig grovhetsgrad, fra helt polert hvit ris til upolert med skall på. De mørke variantene med skall på inneholder mer næringsstoffer enn hvit polert ris.
Ubehandlet ris er omgitt av et ytre hardt skall som ikke egner seg til å spise. Når dette skallet fjernes, får vi brun upolert ris eller naturris. Det meste av risens verdifulle næringsstoffer, som flere typer B-vitaminer, finnes i kimen og det tynne, brune frøskallet. Når det tynne brune frøskallet også fjernes, får vi hvit ris. Da sier vi at risen er polert.
Langkornet ris som basmatiris og jasminris finnes både upolert og polert. Risen kleber ikke ved koking og brukes derfor vanligvis som middagsris.
Rundkornet ris brukes til for eksempel risgrøt, paella, risotto og sushi. Denne typen ris er ofte mer klebrig enn langkornet ris.
Basmatiris
Basmatiris er en type langkornet ris med mindre og smalere korn enn den vanlige langkornete. Basmatiris brukes mye i det asiatiske kjøkkenet, har en fyldig smak og blir nokså tørr og luftig i konsistensen.
Sjasminris
Sjasminris kalles også parfymert ris. Kornene er lange, men forholdsvis små og lyse. Jasminris blir saftig og litt klebrig og har mye aroma av sjasmin, derav navnet.
Fullkornris
Fullkornris er en betegnelse på ris som går igjennom en singelpolering. Dette sikrer at flere næringsstoffer blir igjen fra rårisen.
Risottoris
Risottoris er en rundkornet ris, ofte sortene carnaroli, arborio eller vialone. Denne typen ris suger til seg masse væske, men kan likevel holde fasongen og gi litt tyggemotstand.
Sushiris
Det vi kjenner som sushiris, er ofte en japansk rundkornet ris. Den blir litt klebrig og behandles deretter med eddik.
Grøtris
Grøtris er polert og som regel rundkornet. Den jevner seg ved koking. Vanligvis bruker vi grøtris til risengrynsgrøt, kokt på melk og servert med sukker, kanel og litt smør.