Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Vindparker

For å få ned kostnadene for vindkraft plasserer man vindturbinene sammen i store vindparker. Det er billigere å bygge og drive en stor park enn mange enkeltturbiner. Vindparkene blir plassert på steder med jevn og kraftig vind hele året.
Bli bedre kjent med Norges største vindpark på Smøla i Møre og Romsdal. Video: Ung Energi / CC BY-NC-SA 4.0

Vindkraft i verden

Det landet i verden som har installert mest vindkraft hittil, er Kina, etterfulgt av USA. Kina var også det landet som installerte mest ny vindkraft i 2021 (Global Wind Energy Council, 2021, u.å.). Av de europeiske landene er det Spania og Tyskland som har mest vindkraft. Europa ligger langt framme når det gjelder teknologi og fabrikanter innen vindkraft.

Vindparker i Norge

Det finnes ca. 50 små og store vindparker i Norge. Den største ligger på Storheia i Trøndelag. Storheia vindpark har 80 vindturbiner og produserer 1 000 GWh i året. Andre vindparker finnes på Hitra i Trøndelag og i Kjøllefjord i Troms og Finnmark. Disse tre parkene eies av Statkraft.

Planlegging av vindpark

Hvis man tenker å bygge en vindpark, måler man vindhastigheten på stedet med et anemometer. Det gjør man gjerne to år før parken bygges. Da kartlegger man vindforholdene i området ved hjelp av måling og beregninger, og så finner man en god plassering av turbinene innenfor området.

Konsesjon

I Norge må de som vil bygge ut et vindkraftverk, sende konsesjonssøknad til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er mange faktorer som må undersøkes før en eventuell godkjenning, og det tar vanligvis flere år. Negative og positive virkninger tas hensyn til, for eksempel påvirkninger på lokalområdet.

Tilknytning til strømnettet

En vanlig utfordring for norske vindkraftverk er tilknytning til strømnettet. Ofte bygges kraftverk langt ute på kysten – der det er mye vind – et godt stykke fra eksisterende strømnett. Det er dyrt å bygge ekstra strømnett, og kanskje er dette en faktor som gjør det mindre fristende for norske utbyggere å satse på vindkraftverk.

Offshore vindkraftverk

I Norge er den gjennomsnittlige vindhastigheten i løpet av et år på et sted med mye vind ca. 7–9 m/s, målt 50 meter over bakken. Dette er lavere enn vindhastigheten offshore. Vi har også et veldig variert terreng, noe som kan skape turbulens for vindturbinene. Derfor ønsker man nå å satse på offshore vindkraftverk.

Kilder

Global Wind Energy Council. (2021). Global Wind Report 2021. https://gwec.net/wp-content/uploads/2021/03/GWEC-Global-Wind-Report-2021.pdf

Global Wind Energy Council. (u.å.). Global Wind Report 2022. Hentet 8. april 2022 fra https://gwec.net/global-wind-report-2022/

UngEnergi. (2021, 12. oktober). Hva er vindkraft. https://ungenergi.no/energikilder/vindkraft/hva-er-vindkraft/

CC BY-NC-SA 4.0Vuoigatvuođaguoddi: ungenergi.no
Maŋemusat ođastuvvon 03/24/2022