Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Havvindanlegg

Offshore vindkraftverk har turbiner som er flytende, eller fundamentert på havbunnen. Siden det i gjennomsnitt er sterkere vind ute på havet enn på land, vil turbinene kunne produsere vesentlig mer elektrisitet enn tilsvarende turbiner på kysten.

Men havet byr også på utfordringer. Bølger, stormer og saltvann gjør at vindturbinene til havs må kunne tåle mye mer enn vindturbinene på land. Dessuten må kablene som fører strømmen til forbrukerne, være lengre og tåle havvann. Offshore vindkraft er dyrere å installere og dyrere i drift enn vindkraft på land. I Norge er 15 områder langs kysten blitt foreslått for offshore vindutbygging.

Du kan lese om prosjektet Hywind Scotland Pilot Park, verdens første flytende vindmøllepark, på UngEnergi.

I 2020 besluttet regjeringen å åpne to felter i Nordsjøen for havvindanlegg, Utsira Nord utenfor Haugesund og Sørlige Nordsjø II ved havgrensen mot Danmark. Til sammen skal det bygges vindparker som kan levere 4 500 MW fra disse to områdene.

Fordeler

  • Selv om det i en pionerfase er dyrere å bygge ut vindkraftanlegg til havs enn på land, forventes det å være en rimeligere løsning på sikt.

  • Sterkere vind til havs gjør at man får mer energi enn fra landbaserte anlegg.

  • Vindkraft er grønn energi og kan på sikt erstatte fossil energiutvinning.

Ulemper

Havforskningsinstituttet peker på en rekke utfordringer med å bygge ut vindkraftanlegg til havs:

  • Utbygging kan skade flora og fauna på havbunnen.

  • Støy fra anleggene kan forstyrre kommunikasjon mellom marine organismer.

  • Kablene som fører strøm til land, skaper elektromagnetiske signaler som kan påvirke orienteringssansen til fisk og andre dyr på havbunnen.


Kilder

Havforskningsinstituttet. (2022, 18. januar). Tema: Vindkraft til havs. https://www.hi.no/hi/temasider/hav-og-kyst/havvind

Olje- og energidepartementet. (2020, 12. juni). Opner områder for havvind i Noreg [Pressemelding]. Regjeringen. https://www.regjeringen.no/no/dokumentarkiv/regjeringen-solberg/aktuelt-regjeringen-solberg/oed/pressemeldinger/2020/opner-omrader/id2705986/

UngEnergi. (2017, 19. juli). Verdens første flytende vindmøllepark, en vind vind situasjon! https://ungenergi.no/2017/07/07/verdens-forste-flytende-vindmollepark-en-vind-vind-situasjon/

UngEnergi. (2021, 12. oktober). Hva er vindkraft. https://ungenergi.no/energikilder/vindkraft/hva-er-vindkraft/

CC BY-NC-SA 4.0Dán lea/leat čállán Bjørnar Mortensen Vik. Vuoigatvuođaguoddi: UngEnergi
Maŋemusat ođastuvvon 01/12/2022