Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Regnskapsloven

Regnskapsloven beskriver grunnleggende regnskapsprinsipper og god regnskapsskikk. I loven kan vi lese om regler for utarbeidelse av årsregnskap, og om hvordan resultatregnskapet og balansen skal settes opp.

Regnskapsplikt

Loven sier innledningsvis hvilke selskaper som har plikt til å føre regnskap. Alle aksjeselskap er regnskapspliktige. Har du et enkeltpersonforetak, har du først regnskapsplikt dersom du har mer enn 20 millioner i eiendeler eller mer enn 20 ansatte. Du bør likevel føre regnskap, men reglene i regnskapsloven gjelder ikke for deg.

Årsregnskap og årsberetning

Regnskapspliktige bedrifter skal hvert år utarbeide årsregnskap og årsberetning. Årsregnskapet skal blant annet inneholde resultatregnskap og balanse. Årsberetningen skal beskrive bedriften, hva den driver med, og hvor den holder til. Videre skal den gi opplysninger om arbeidsmiljøet. Den skal også omtale økonomien til bedriften, slik denne framkommer i årsregnskapet.

Årsregnskapet og årsberetningen er offentlige. Det vil si at alle kan få tilgang til å lese dokumentene.

Grunnleggende regnskapsprinsipper

  1. Transaksjonsprinsippet
  2. Opptjeningsprinsippet
  3. Sammenstillingsprinsippet
  4. Forsiktighetsprinsippet
  5. Sikringsprinsippet

1. Transaksjonsprinsippet

Med transaksjon mener vi her en økonomisk hendelse, for eksempel et kjøp eller salg av produkter. Transaksjonsprinsippet sier at en økonomisk hendelse skal regnskapsføres til den verdien som gjaldt på tidspunktet da hendelsen fant sted. I regnskapet er det altså verdien et produkt har idet det blir solgt og overlevert, du skal benytte.

2. Opptjeningsprinsippet

Inntekter skal føres i regnskapet når bedriften tjener dem, det vil si når produktet er levert til kunden. Opptjeningsprinsippet setter altså krav til når du skal føre inntektene i regnskapet. For eksempel skal et hotell først inntektsføre en overnatting når gjesten overnatter på hotellet, ikke når overnattingen blir kjøpt.

3. Sammenstillingsprinsippet

Utgifter skal i utgangspunktet kostnadsføres i samme periode som inntektene føres. Med det mener vi at alle utgifter knyttet til salget av et produkt skal føres i samme periode som salgsinntektene for produktet.

La oss for eksempel tenke oss at du har kjøpt inn produkter for 20 000 kroner et år. Når året er slutt, har du solgt bare halvparten av dem. Da skal du kostnadsføre 10 000 kroner, mens du fører de resterende 10 000 kronene i balansen som varelager.

4. Forsiktighetsprinsippet

Forsiktighetsprinsippet sier at urealiserte tap skal føres i regnskapet. Det vil si at du ikke skal vente til tapet blir realisert, før du fører det i regnskapet. Et urealisert tap kan for eksempel være et fall i verdien på aksjer, selv om du ikke har solgt aksjene.

5. Sikringsprinsippet

Sikringsprinsippet sier at gevinst og tap skal føres i samme periode.

Guoskevaš sisdoallu