Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Strikkehåndverker

En strikkehåndverker jobber med å lage klær, stoffer, interiørartikler og utsmykninger ved hjelp av strikking. I arbeidet brukes tradisjonelle, manuelle teknikker og verktøy, men også dataprogrammerte håndstrikkemaskiner.
Strikkekofte utstilt sammen med skisser og bilder av plagget i bruk. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Strikkefaget gir et godt grunnlag for design og produksjon av klær og tilbehør i dagens motebilde og til tradisjonelle drakter og bunader.

Egenskaper

Som strikkehåndverker må du ha et godt håndlag og kunne bruke ulike typer verktøy, tekstilfibre, maskiner og teknikker. Du bør ha god form- og fargesans, følge med på trender og moter og ha et bevisst forhold til historie og tradisjoner i strikkefaget.

Strikkemaskin, rundpinne, tråd, saks, nåler og målebånd. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Utdanning

Utdanningen for å bli strikkehåndverker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du Vg2 søm og tekstilhåndverk. Etter to år i lære i strikkefaget kan du ta svennebrev.

Arbeid på ei strikkemaskin. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Guoskevaš sisdoallu

Følg designprosessen til to strikkeplagg. Liv Inger Espedal viser hvordan et foto av Operaen i Oslo ble utgangspunkt for å designe en strikkegenser.

CC BY-SADán lea/leat čállán Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Maŋemusat ođastuvvon 06/29/2021

Oahppanresurssat

Søm og tekstilhåndverk