Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Bilsalmaker

En bilsalmaker jobber med å produsere, reparere og restaurere ulike kjøretøy. Bilsalmakeren bygger opp, konstruerer og syr interiør og eksteriør til forskjellige framkomstmidler. Det kan for eksempel være å trekke vegger eller å lage seter, kalesjer og varetrekk.
En bilsalmaker løfter et bilsete i svart skinn. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Bilsalmakerfaget

Som lærling i salmakerfaget lærer du både tradisjonelle og nye søm- og formingsteknikker. Dette brukes både til nyproduksjon og reparasjoner. Du må være nøyaktig og ha godt håndlag.

En bilsalmaker bruker et bredt utvalg av kunst- og naturmaterialer. Du trenger derfor materialkunnskap om hud, møbelstoff og kunstskinn. Gjennom praktisk arbeid lærer du sammenhengen mellom materialvalg og varige salmakerprodukter. Produktene bestilles både av private og offentlige kunder.

Bilsalmaker syr trekk. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Utdanning

Utdanningen for å bli bilsalmaker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du Vg2 søm og tekstilhåndverk. Etter to år i lære i bilsalmakerfaget kan du ta svennebrev.

Ratt og bilsete i skinn. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Guoskevaš sisdoallu

Tekstilhåndverk er et skapende og fremtidsrettet fag. Etter søm og tekstilhåndverk i Vg2, kan du velge mellom elleve forskjellige lærefag.

CC BY-SADán lea/leat čállán Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Maŋemusat ođastuvvon 04/16/2021

Oahppanresurssat

Søm og tekstilhåndverk