Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Bunadtilvirker

Bunadstradisjoner er en viktig del av norsk kultur og identitet. En bunadtilvirker jobber med produksjon, reparasjon og restaurering av ulike bunader og folkedrakter.

Teknikker

Som bunadstilvirker bruker du ulike søm- og broderiteknikker, samt forskjellige bånd, vev- og trådteknikker. Du kan arbeide med tradisjonsbundne bunader og folkedrakter, rekonstruere fra folkedrakttradisjonen og utvikle nye modeller.

Brodert bunadslue med bånd. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Egenskaper

Som bunadtilvirker må du ha kunnskap om drakthistorie og ulike materialer som brukes i de ulike bunadstradisjonene. Du må være nøyaktig og god i håndsøm, og du må kunne kommunisere godt med kunder og oppdragsgivere.

Syerske ferdigstiller en bunad plassert på en byste. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Utdanning

Utdanningen for å bli bunadstilvirker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du Vg2 søm og tekstilhåndverk. Etter to år i lære i bunadtilvirkerfaget kan du ta svennebrev.

Hender broderer bunadsmønster. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Guoskevaš sisdoallu

Tekstilhåndverk er et skapende og fremtidsrettet fag. Etter søm og tekstilhåndverk i Vg2, kan du velge mellom elleve forskjellige lærefag.

CC BY-SADán lea/leat čállán Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Maŋemusat ođastuvvon 02/04/2022

Oahppanresurssat

Søm og tekstilhåndverk