Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Kameraovervåking og personvern

Kameraovervåking kan være utfordrende med hensyn til personvernet. Det er derfor strenge regler for bruk av kameraovervåking.

Kameraovervåking

Kameraovervåking kan føles ubehagelig og føre til begrensninger for hvordan vi beveger oss i samfunnet. Før vi innfører kameraovervåking, skal vi først ha vurdert alle andre mulige tiltak.

Det er klare regler for hva og hvordan vi kan overvåke. Arbeidsgiver har for eksempel ikke anledning til å innføre hemmelig kameraovervåking på arbeidsplassen. Om en bedrift overvåker inngangspartiet sitt, må de påse at kameraet ikke filmer offentlige rom.

Varsling og skilting

All overvåking skal varsles, slik at alle som overvåkes, blir gjort oppmerksom på at de blir overvåket. Varsling skjer som oftest ved hjelp av skilt.

Skilting av områder som er kameraovervåket, må være på plass før vi monterer opp kameraene. Skiltene må være lett synlige, med en skriftstørrelse som gjør dem lette å lese.

Skiltene skal inneholde informasjon om hvem som er ansvarlig for overvåkingen, og hvilken type overvåking det er. Blir det for eksempel tatt opp lyd, må vi opplyse om dette på skiltet.

Lagring av film og bilder

Opptak med film og bilder skal i utgangspunktet slettes fortløpende, senest innen sju dager. Ved mistanke om en kriminell hendelse kan opptak lagres så lenge som er nødvendig for å oppklare, politianmelde eller fremme et rettskrav.

Guoskevaš sisdoallu