Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
ISO, blender og lukker

Hárjehus

Kameraøvinger

For å bli en god fotograf må du først gjøre deg kjent med kameraet ditt. Her er noen tips til hvordan du bruker ISO-, lukker- og blenderinnstillingene.

Lek med dybdeskarphet

Dybdeskarpheten i bilder avgjør ofte om bakgrunnen i motivet er skarp eller uskarp. Liten eller stor dybdeskarphet bestemmes av blendertall, nærhet til fokuspunktet og zoomgrad.

Slik tar du bilder med ulik dybdeskarphet

  1. Velg et egnet motiv, gjerne med en bakgrunn som forsvinner innover i motivet – for eksempel ikke en flat vegg.
  2. Sett kameraet i M (manuell) eller AV (Canon) / A (Nikon), og velg et lite (for eksempel f/4.0) eller stort blendertall (for eksempel f/16).
  3. Ta gjerne samme motiv to ganger med forskjellig dybdeskarphet, og sammenlign resultatet.

Tips til innstilling av blenderverdi

  • Liten dybdeskarphet gir flotte fokuspunkter som er godt framhevet fra bakgrunnen. For å oppnå liten dybdeskarphet skal man bruke et lite blendertall. Lite blendertall representerer i praksis en stor blenderåpning, som igjen betyr at mye lys kommer inn raskt. Med stor blenderåpning blir også lukkertida kort, så det blir som regel unødvendig med stativ for å få skarpe bilder.
  • Bruker du stor dybdeskarphet, blir det motsatt. Et stort blendertall vil representere en liten blenderåpning. Da kommer det nødvendigvis mindre lys gjennom, og lukkertidene blir lengre. Ofte er det derfor lurt å bruke stativ når man arbeider med stor dybdeskarphet.

Samme øvelse kan du også gjøre med ISO-verdiene for å sammenligne mye og lite ISO-støy.

Lek med lukkertid

Lange og korte lukkertider gjør bildene dine helt spesielle. Årsaken til det er rett og slett at bildet viser noe vi ikke er i stand til å oppfatte på samme måte med øynene våre. Vi kan jo se motivet, men ikke hvordan det blir om det for eksempel lagres over lang tid, slik lang lukkertid gjør.

Slik tar du bilder med lang lukkertid

  1. Finn et fint motiv, og dra dit når det er mørk.
  2. Sett kameraet på stativ.
  3. Velg M (manuell) eller TV (Canon) / S (Nikon) og sett lukkertida til 1, 2, 4, 8 sekunder eller mer avhengig av hvor mørkt det er, og hvor tydelig du ønsker effekten.
  4. Bruk gjerne selvutløseren. Da unngår du kamerabevegelser når du trykker ned utløserknappen.

Du har nå tatt et bilde med lang lukkertid (illustrasjonsbilde 1). Ønsker du å lage illustrasjonsbilde 2, bruker du samme innstillinger, men tar kameraet av stativet. Mens lukkeren er åpen, det vil si når eksponeringen starter, beveger eller roterer du kameraet på forskjellige måter. De lyse delene av motivet vil dermed skifte posisjon i forhold bildesensoren i kameraet, og resultatet ser ut som lyslinjer.

Tips til innstilling av lukkertid

De aller fleste kan håndholde et kamera med lukkertid på 1/30. Dersom du skal bruke lengre lukkertid enn dette, bør du enten støtte seg til noe stødig, eller aller helst bruke et stativ.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Tom Knudsen.
Maŋemusat ođastuvvon 2017-03-07