Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
ISO, blender og lukker

Fágaartihkal

Hvordan fungerer et kamera?

Ordet kamera kommer av «mørkt kammer», og det er nettopp slik et kamera fungerer. Det er en lystett, mørk boks som kun slipper inn lys når du trykker på utløserknappen. Lyset skaper så et bilde på den analoge filmen eller den digitale bildebrikken.

Alt på 300-tallet f.Kr. beskrev Aristoteles hvordan det å slippe inn dagslys gjennom et lite hull i en vegg gir et opp-ned-bilde av omgivelsene på motsatt vegg. Innretningen fikk etter hvert navnet camera obscura, som er latin for «mørkt rom». Leonardo da Vinci beskriver på 1500-tallet hvordan han benytter camera obscura som et tegneapparat. Rommet han benyttet, var så stort at han selv kunne stå inne i det og tegne av motivet på papir.

Omkring 1700 ble tegnekameraet videreutviklet med linse og skråstilt speil. På denne måten ble kameraene mer lyssterke og transportable. Dagens speilreflekskamera bruker speil på samme måte for å gi et riktig søkerbilde på skjermen.

Objektivet

Hovedoppgaven til objektivet er å samle lysstråler og fokusere dem på filmen. Å eksponere betyr å utsette for lys. Den mørke boksen må være helt lystett slik at det er kun det lyset som slippes gjennom objektivet, som eksponerer filmen. Å lage et bilde er simpelthen å utsette film for lys.

Objektivet har også muligheten til å stille motivet ditt skarpt. Dette kalles å fokusere bildet. Ved å bruke forskjellige objektiv kan du velge forskjellige utsnitt:

  • Normalobjektiv gir et bildeutnitt tilnærmet likt det du kan se med øyet ditt.
  • Vidvinkelobjektiv har et større utsnitt enn det menneskelige øyet. Det egner seg derfor godt til landskapsfotografering.
  • Teleobjektiv virker som en kikkert og kan ta nærbilder av mennesker eller gjenstander som befinner seg langt unna.

Innstillinger for eksponering

I dag er fotografen avhengig av å kunne få konsekvente og forutsigbare resultater når han arbeider. Moderne kameraer styrer mengden lys som slippes inn (eksponeringen) gjennom kombinasjonen av to kamerafunksjoner: lukkertid og blenderåpning. Selv om det finnes mange forskjellige typer kameraer i alle slags størrelser, er de grunnleggende funksjonene universelle. Til og med små kompaktkameraer har i dag muligheten til å styre innstillinger for blenderåpning, lukkertid og ISO.

Det er lukkertiden og blenderåpningen som styrer mengden lys som treffer sensoren, mens ISO-verdien sier noe om hvor lysfølsom bildebrikken skal være. Ved å bruke en kombinasjon av de tre grunnpilarene i fotografi, altså blenderåpningen, lukkertid og ISO, kan vi styre eksponeringen av et motiv.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Christina Listanco Einmo.
Maŋemusat ođastuvvon 2017-03-07