Glutenfrie og glutenhaldige matvarer
- grønsaker, frukt og bær
- poteter og potetmjøl
- belgfrukter, til dømes bønner, linser og kikerter
- ubehandla/reint kjøt, fisk og egg
- mjølk og mjølkeprodukt, til dømes rømme, kesam og ost
- olje, smør og margarin
- kokos, nøtter og mandlar
- gjær, kakao og bakepulver
- reine sukkerprodukt, til dømes sukker, honning og lønnesirup
frø, til dømes solsikkefrø, sesamfrø, linfrø, valmuefrø og graskarkjernar
krydder (ublanda) og urter
korn og mjøl av kornsortar som glutenfri havre, ris, mais, bokkveite, hirse, teff, sorghum/durra, amarant og quinoa
andre mjøltypar som potetmjøl, soyamjøl, kikertmjøl, mandelmjøl, tapiokamjøl, johannesbrødkjernemjøl og sagogryn (laga av potetmjøl)
mjøl, gryn, kim, kli og korn av kveite, rug, bygg og dessutan alle variantar av desse kornsortane, som spelt, emmer, einkorn, triticale, durumkveite og kamut (egyptisk kveite)
vanleg havre
brød, flatbrød, kjeks, knekkebrød og kavring
bollar og kaker
pølsebrød, hamburgarbrød, pitabrød og lomper
- pasta, nudlar, couscous og bulgur
- kornblandingar og puffa kveite
- vanlegvis alle jamna supper, sausar og stuingar
- sprøsteikt lauk (finst også som glutenfri)
panerte rettar med strøkavring, til dømes snitsel, fiskepinnar/‑grateng og kyllingnuggets
- tilarbeidde og utspedde produkt av kjøtt og fisk, til dømes kjøttkaker, leverpostei, fiskebollar og krabbepinnar
- ølgjær og øl (men det finst mange glutenfrie øltypar òg)
- malt, maltekstrakt og maltsirup
- soyasaus (det finst ein eigen type som er glutenfri) og worcestersaus
- hydrolysert kveitegluten
semulegryn, mannagryn og kamut
miso med bygg (japansk smakstilsetjing)
cornflakes
- snacks som fylt sjokolade, lakris og chilinøtter
Hugs
Les alltid ingredienslista dersom du er usikker på om vara inneheld gluten!
Jamning: Jamn supper og saus med maisenna, potetmjøl eller kikertmjøl i staden for kveitemjøl, eller lag klare supper.
Pasta og nudlar: Bruk glutenfri pasta, linsepasta, polenta, glutenfrie nudlar eller risnudlar.
Kjøtt- og fiskeprodukt: Lag kjøtt- og fiskeprodukt utan mjøl, eller med glutenfritt mjøl som til dømes potetmjøl.
Panering: Bruk til dømes glutenfritt paneringsmjøl, glutenfri cornflakes eller strøkavring av tørka mais.
Kaker: Dei fleste kaker kan du utan problem lage med glutenfritt mjøl, nøtter eller liknande.