Næringsutrekning
I oppgåve 1 skal du rekne ut energimengda i eit stykke sjokoladekake med glasur, som veg 80 gram.
I oppgåve 2 skal du rekne ut energiprosenten for éin dag av protein, feitt og karbohydrat.
1 stykke sjokoladekake inneheld
- 49 gram karbohydrat
- 3,3 gram protein
- 8,4 gram feitt
a) Kor stor energimengde målt i kcal kjem frå karbohydrat, frå protein og frå feitt? Sjå oversikta over energiinnhald i næringsstoffa nedst på sida.
b) Kor stor energimengde målt i kcal er det totalt i kakestykket?
c) Kva blir den totale energimengda målt i kJ?
d) Rekn ut energiprosentane for dei tre næringsstoffa.
e) Løys oppgåvene a)–d) med CAS.
f) Lag eit sektordiagram som viser fordelinga av energiprosentane for kakestykket. Lag eit tilsvarande sektordiagram som viser den gjennomsnittlege fordelinga mellom næringsstoffa, som er 50 energiprosent karbohydrat, 35 energiprosent feitt og 15 energiprosent protein. Samanlikn dei to diagramma.
a) Det blir tilrådd at ei jente mellom 14 og 17 år, som er middels aktiv, skal få i seg cirka 9 600 kJ kvar dag. Viss Kari på 16 år et 96 gram protein på éin dag, kor mange energiprosent av anbefalt mengde svarer dette til?
b) Det blir tilrådd at ein gut mellom 14 og 17 år, som er middels aktiv, skal få i seg cirka 12 300 kJ kvar dag. Viss Kristian på 16 år et 127 gram protein og 132 gram feitt på éin dag, kor mange energiprosent protein og kor mange energiprosent feitt av anbefalt mengde svarer dette til?
c) Vi set anbefalte energiprosent til 15 energiprosent protein og 25 energiprosent feitt. Viss du reknar med anbefalt mengde dagleg energi, får Kristian i seg for mykje, for lite eller akkurat passe mengde av protein og feitt? Kor mange gram protein og feitt bør han ete for å dekkje anbefalt dagleg inntak av næringsstoff?
Så mykje energi gir dei ulike næringsstoffa:
- 1 g feitt svarer til 37 kJ = 9 kcal
- 1 g protein svarer til 17 kJ = 4 kcal
- 1 g karbohydrat svarer til 17 kJ = 4 kcal
Omrekning mellom kcal og kJ:
1 kJ svarer til 0,239 kcal
1 kcal svarer til 4,184 kJ