Hopp til innhald
Litterære tekster

Kjerringa mot strømmen

I denne teksten tek Camilla Collett utgangspunkt i eventyret frå folkediktinga, men gjer stoffet til sitt. Kjerringa mot straumen har på mange måtar vorte eit ideal for mange som kjempar for kvinnene sin rett til å ta del i samfunnet på lik linje med menn.
Camilla Collett blir rekna som Noregs første feminist. I denne filmen fortel tekstforfattar Birgitte Kleivset om kvifor Collett var oppteken av eventyret "Kjerringa mot strømmen". Teikneseriekunstnar Ronny Haugeland lyttar og teiknar. Video: Tom Knudsen / CC BY-ND 4.0

"Mot strømmen" (1879)

Mot strømmen! "Kjerringa mot strømmen" heter det på godt norsk. Å ja, hvorfor ikke kjerringa mot strømmen! Vi har et kostelig gammelt folkesagn med slik tittel. En sann verdensallegori, en av de dypsindigste, skjules deri. De lam-fromme eventyrprinsessenes tid er forbi. Vi tror ikke mer på at hun rører Prins Frost ved å smigre ham og med klaprende tenner forsikre at hun har det så deilig hos ham. Heretter får vi «Kjerringa mot strømmen», som heller går under enn gir opp sin overbevisning:

Kona som påstod at det skulle brukes saks, mannen holdt på sitt: kniven. Derom trettes de i det uendelige. Og da hun ikke ville gi seg, men ble ved med å påstå saksen, tok han henne med for å avgjøre all trette: Du har vel mistet det lille vettet du hadde nå, og dykket henne ned i elven. Da rakte hun hånden opp over vannet og klippet med fingrene. Og slik vil jeg bli ved å klippe og klippe de seige strengene som binder oss til den gamle trelldom, bli ved, bli ved inntil stemmen lyder over en gravhøyde.

Kjelde

Collett, Camilla. Mod Strømmen I–II (artikler) 1879–85.

Relatert innhald

Skrive av Heidi Mobekk Solbakken og Ragna Marie Tørdal.
Sist fagleg oppdatert 22.06.2022