Denne mappa er delt av ein fagperson, og inneheld fagstoff, oppgåver og lenker til tekster frå både NDLA og andre nettstader. Logg inn på Min NDLA for å kopiere mappa eller lagre lenka.
Meny
- Kombinasjon av mat og ølFagstoff
Øl har teke opp konkurransen med vin om å vere det perfekte følgjet til mat.
- AllergenmerkingFagstoff
Når du skal servere eller selje mat til andre, må du vite korleis du skal merke varene rett, slik at kundane får den informasjonen dei treng.
- Komponere ein enkel rettFagstoff
Når du skal komponere ein rett som harmonerer og gir ei god smaksoppleving, er det fleire ting du må tenkje på.
- Omsyn under menyplanleggingFagstoff
Føremålet med å planleggje ein meny er at gjesten skal få dekt behova sine for mat på ein ernæringsmessig, økonomisk og sensorisk riktig måte.
- MengdeutrekningFagstoff
Når du skal lage mat til fleire, kan det vere greitt å vite kor mykje du skal rekne per person av kvar enkelt råvare.
- Kombinere mat og vinFagstoff
Ein vellykka kombinasjon mellom mat og vin kan heve eit måltid. For å skape ein god kombinasjon er det viktig å ha kunnskap om nokre generelle prinsipp.
- Berekraftige menyarFagstoff
Kva er ein berekraftig meny? Og kva må vi tenkje på for å kunne servere mat som er både god og berekraftig, utan at vi aukar kostnadene?
Når du skal komponere ein meny med fleire rettar, er det mange ting å tenkje på for at samansetjinga skal bli vellykka.
- Alkoholfritt/alkoholsvaktFagstoff
Ifølgje alkohollova er ei bedrift med alkoholservering òg pliktig til å ha eit rimeleg utval av alkoholfrie drikkevarer.