Hopp til innhold
Fagartikkel

Oversikt: Demokratisering 1814–1905

1800-tallet så teknologiske og økonomiske endringer i samfunnet, og ikke minst skjedde det store politiske endringer i hundreåret fra løsrivelsen fra Danmark og Grunnloven i 1814 og til det selvstendige Norge i 1905.

Grunnlov og selvstyre

Med Grunnloven av 1814 gikk Norge fra kongelig enevelde til konstitusjonelt monarki, og vi fikk en tredeling av makten mellom Kongen, Stortinget og domstolene.

Selv om Norge gikk inn i en ny union, nå med Sverige, fikk landet økt selvstyre. Dette ga grobunn for økt demokratisering og nasjonalfølelse.

Demokratisering, nasjonalisme og parlamentarisme

En stor del av 1800-tallet var preget av ønsket om, og kampen for, lokalt selvstyre og mer demokratisering. Dette ble blant annet ledet av bonderepresentantene, som begynte å markere seg fra 1830-årene av. På 1800-tallet fikk vi også økende nasjonalisme, noe som medvirket til ønsket om et selvstendig Norge.

Innføringen av parlamentarismen, utvidelse av stemmeretten, økonomiske interesser og nasjonal sikkerhet var av betydning for hendelsene som ledet fram til unionsoppløsningen fra Sverige i 1905.