Akerselva og den industrielle revolusjonen i Oslo
Kraften i Akerselva, eller Frysja, som den tidligere ble kalt, har blitt utnyttet av mennesker i århundrer. Vi har kilder helt fra middelalderen som viser at det har vært kornmøller langs elva. Kraften har også vært brukt til stamper av ulike slag, og til papirmøller, oljemøller og sagbruk.
Akerselva hadde stor betydning for den industrielle revolusjonen i Norge på 1850-tallet, og det var tekstilindustrien som startet det hele. Vi kan si at det er to fortellinger om industrialiseringen langs Akerselva:
Den ene handler om utviklingen, optimismen og framtidstroen som sørget for en betydelig verdiskapning i det fattige Kristiania. Industrialiseringen ga nemlig arbeid til mange, og framveksten av kapital ga kjøpekraft til både bedriftseiere og arbeidere. Denne framstillingen av historien kan vi kalle "den blå siden" – den forteller om kraften i kapitalismen.
Den andre siden av historien handler om de tøffe arbeidsvilkårene som de ansatte i industrien opplevde. Det resulterte blant annet i framveksten av arbeiderbevegelsen, og vi kan kalle dette for "den røde siden" av historien.
Relatert innhold
Den industrielle revolusjonen startet i England på 1700-tallet. Dette var en overgang fra håndverk og muskelkraft til fabrikkproduksjon og maskinkraft.