Hopp til innhold
Fagartikkel

Vinterfôring av sau

I vinterhalvåret står de fleste sauer inne og blir fôret med grovfôr, og de får tilskudd av kraftfôr ved behov. Fôret er viktig for at sauen skal få den energien og de næringsstoffene den trenger. Her skal vi se nærmere på hvordan fôrbehovet endrer seg gjennom vinteren.

Vinterfôring

Vinterfôringa starter når du tar inn sauene fra beite om høsten. Lengden på beitesesongen varierer mye i landet vårt. For noen starter vinterfôringa allerede i september/oktober, mens i andre deler av landet kan beitesesongen strekke seg langt ut i november. Det kan også være store variasjoner fra år til år.

Gjennom vinteren er det hovedsakelig tre behov som skal dekkes:

  • vedlikeholdsbehov

  • behov til tilvekst/holdoppbygging

  • behov til fosterutvikling

Vedlikeholdsbehov

Alle dyr har behov for en viss mengde energi for å opprettholde blant annet kroppsvekt, kroppstemperatur og livsfunksjoner. Dette kaller vi vedlikeholdsbehovet. Får ei søye i seg mindre energi enn det som skal til for å dekke vedlikeholdsbehovet, vil hun gå ned i hold, altså bli tynnere. Vedlikeholdsbehovet er ulikt for de forskjellige aldersgruppene, blant annet på grunn av dyras størrelse.

Daglig vedlikeholdsbehov for de ulike aldersgruppene

Vedlikeholdsbehovet henger sammen med kroppsstørrelse, så eldre søyer vil ha litt høyere vedlikeholdsbehov enn yngre, fordi de er større.

Vedlikeholdsbehov hos søyer

Aldersgruppe

Energibehov i FEm

påsettlam/ettåringer

0,6

toåringer

0,8

voksne søyer

0,9

Energibehov til tilvekst og holdoppbygging

I tillegg til det daglige vedlikeholdsbehovet trenger noen av søyene ekstra energi. De yngste søyene skal fortsatt vokse en del i størrelse og trenger energi til dette (tilvekst). Noen søyer er litt tynnere enn de burde være, og de trenger ekstra energi for å legge på seg (holdoppbygging).

Daglig energibehov til tilvekst og holdoppbygging for ulike søyer

I tabellen under kan du se hvor mye energi som trengs for å sikre tilvekst hos yngre søyer og holdoppbygging hos eldre. Dette behovet kommer i tillegg til vedlikeholdsbehovet.

Tilvekst og holdoppbygging hos søyer

Gruppe

Energibehov i FEm

påsettlam/ettåringer

0,4

toåringer

0,2

voksne søyer i dårlig hold

0,4

voksne søyer i normalt hold

0

Perioder i innefôringa

Innefôringsperioden deler vi opp i to deler. Perioden fra paring og fram til cirka åtte uker før lamming kaller vi lavdrektighetsperioden. Da trenger vi kun å ta hensyn til alder og hold når vi grupperer og fôrer. Den siste tida fram mot lamming kaller vi høydrektighet.

Gruppedeling

Fordi søyene i de ulike gruppene har litt forskjellig energibehov, er det vanlig å dele inn besetninga i grupper etter hva de har behov for. På den måten kan vi fôre hver gruppe etter behov, og vi sørger for at alle får det de trenger, uten at noen får mer enn nødvendig. Dette er en fordel både for dyra og for økonomien.

Lavdrektighet

De første tre månedene etter lamming trenger ikke søyene ekstra energi til fosterveksten, så det er vanlig å dele flokken etter alder og hold. Hvor mange grupper du deler dem inn i, er avhengig av hvor mange binger du har, og om du har muligheter til å dele bingene for å lage flere grupper. Det er vanlig å dele søyene i disse fire gruppene:

Ulike grupper av søyer

Gruppe

Beskrivelse

Behov/tiltak?

EttåringerSøyer som skal få sitt første lam når de er ett år gamle.Disse er bare rundt sju måneder ved paring, så de trenger forholdsvis mye energi til egen tilvekst. De vil ikke kunne konkurrere med eldre søyer om fôret og bør være i ei egen gruppe.
Toåringer/gimrerSøyer som fortsatt ikke er helt utvokste.Mange av disse søyene skal lamme for andre gang når de er to år gamle. De trenger fortsatt litt ekstra energi til å vokse, men hvis du setter dem sammen med eldre søyer, vil de bli tapere i kampen om fôret. Derfor bør du ha ei egen gruppe for toåringene også.
Voksne søyer, dårlig holdSøyer som er to år og eldre, og som har mista mye hold.Disse har mista mye hold fordi de har hatt flere lam og produsert mye mjølk eller fordi de har vært sjuke. De bør settes i ei egen gruppe for å kunne bygge seg opp før neste lamming.
Voksne søyer, normalt holdSøyer som er to år og eldre.Disse trenger ekstra fôr til holdoppbygging. De bør ikke settes sammen med yngre søyer og tynne søyer, men grupperes sammen med andre jevnstore søyer.

Energi til fosterutvikling

De siste seks til åtte ukene før lamming blir behovet for energi til fosterutviklinga større, og søyene bør omgrupperes etter hvor mange lam de er drektige med. Du bør også ta hensyn til alder og hold på søyene når du omgrupperer. Vi kan bruke ultralyd for å finne ut hvor mange foster hver enkelt søye har.

Anbefalt fôring de siste åtte ukene før lamming (høydrektighet)

Etter fostertellinga grupperer du søyene etter hvor mange lam de venter, slik at du har kontroll på fôringa og vet at alle søyene får den næringa de trenger til fosterveksten. De skal fortsatt dekke næringsbehovet til eget vedlikehold og tilvekst, og i tillegg trenger søyene nå litt ekstra næring til fosterveksten.

Fôrbehov i høydrektighet, tilleggsfôring etter antall foster

Antall lam

Ekstra FEm 7–8 uker før lamming

Ekstra FEm 5–6 uker før lamming

Ekstra FEm 3–4 uker før lamming

Ekstra FEm 1–2 uker før lamming

10,1 0,20,30,4
20,2 0,30,60,8
30,30,40,81,0

Film om fostertelling (2:15)

Video: Animalia / CC BY-NC-SA 4.0

Kilder

Avdem, F. (2011). Fôring av sau og lam. Nortura. https://medlem.nortura.no/getfile.php/13115518-1308306096/Nortura%20Medlem/medlem.gilde.no

Avdem, F. (2024, 29. februar). Fôring og stell av produktive søyer rundt lamming. Nortura medlem. https://medlem.nortura.no/smaafe/lamming/foring-og-stell/

CC BY-SA 4.0Skrevet av Helle M.S. Johannessen og Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 16.04.2024