Hopp til innhold

Produksjon og tjenesteyting (NA-LGA vg2) – ferdig 2025

Dette faget er i betaversjon. Vi fyller på med ressurser fortløpende.

Småfe

Småfe er sau og geit. Saueproduksjon finner vi over nesten hele landet, mens det er mest geiter på Vestlandet og i Nordland og Troms. Vi har mange ulike saueraser i Norge, men den vanligste geiterasen er norsk mjølkegeit. Saueproduksjon gir oss ull og kjøtt. Av geitene får vi mjølk, kjøtt og skinn.

Sauehold

Vi har mange ulike saueraser i Norge, og i saueproduksjonen er det kjøtt og ull som skal gi bonden inntekter. Gjennom vinteren er de fleste sauene inne i fjøset, men etter lamminga om våren og fram til høsten er de ute på beite.

Fôring og stell av sau

Sauer er drøvtyggere, og vi må passe på at mikroorganismene i vomma får det de trenger for å kunne fungere som de skal. Surfôr og høy er det viktigste fôret gjennom vinteren, og om sommeren henter de fleste sauene fôret sitt på beite i utmarka. I perioder trenger de også kraftfôr og mineraltilskudd.

Læringsressurser

Fôring og stell av sau