Hopp til innhold
Fagartikkel

Faktorer som kan påvirke fôropptaket

Når du skal planlegge fôringa, er det viktig å vite at fôropptaket varierer med både geitenes alder og aktivitet. Her har vi laget en oversikt over noen vanlige årsaker til at fôropptaket kan endre seg.

Størrelse, vekt og alder

Dette er de viktigste faktorene med hensyn til variasjon i fôropptak hos geita. Store geiter har et høyere fôropptak enn små geiter på grunn av større kroppsmasse. Ellers er det slik at spedkje og unggeiter krever litt mer konsentrert fôr enn eldre geiter. De trenger rett og slett mer næringsstoffer og energi for å vokse bra.

For hver tiende kilo økt levendevekt kan en beregne at opptaket av tørrstoff fra fôr øker med 0,1 kg per dag.

Økt aktivitet under beiting

Beregn 15–20 prosent mer energi ved innmarksbeiting og 30–40 prosent mer energi ved utmarksbeiting, siden geitene beveger seg mer når de beiter, enn når de er i fjøset.

Brunst

Brunstperioden er en stressende situasjon både for de geitene som er brunstige, og for de andre geitene fordi brunstige geiter vil ri på dem. Brunstatferden medfører også at inntak av fôr vil være redusert i denne perioden.

Drektighet

Før kjeing vil fosteret fylle bukhulen en del og dermed hemme grovfôropptaket noe. Etter kjeing øker opptaket gradvis, og 6–8 uker ut i laktasjonen vil grovfôropptaket være på topp. Mjølkemengden vil være på topp 3–4 uker etter kjeing. Dermed vil geita ha en periode med underdekning av energi og må derfor tære på holdet. Det er viktig at geita er i godt hold ved kjeing for å kunne tåle en kortere periode med energiunderskudd. Vi ønsker at perioden med underdekning skal være kortest mulig.

Avdråttsnivå

Avdråttsnivået, altså hvor mye geitene mjølker, er også en viktig faktor for fôropptaket. For hver kilo høyere dagsavdrått må en beregne 0,25 kg høyere tørrstoffopptak fra grovfôr og kraftfôr per dag. Det holder ikke bare å øke fôrmengden, du må også huske at energiinnholdet i rasjonen må økes.

Tørrstoff (TS) er den delen av fôret som ikke er vann. Dette begrepet forteller oss altså ikke hvor mye av de ulike næringsstoffene vi finner i fôret.

Sjukdom

Nedsatt allmenntilstand vil gi redusert fôropptak. Ved sjukdom er det spesielt viktig at geitene får i seg tilstrekkelig med væske. Hvis geitene ikke eter i det hele tatt, må du ta kontakt med dyrlegen!

Tenk over!

Hvorfor er det spesielt viktig at geitene får i seg nok væske når de er sjuke?

Fettsetning

Feite dyr vil ha mye innvollsfett som fyller bukhulen. Da blir det mindre plass til grovfôret, og fôropptaket går ned.

Kilder

Kvamsås, H. (2012). Berekningar av grovfôropptaket står sentralt. Sau og Geit, 5/2012. Hentet fra NGSs fagdatabase: https://www.fag.nsg.no/default.cfm?sok_dyreslag_id=2&sok_fagomrade_id=&sok_tekst=&sok_artikkel_id=156

Kvamsås, H. (2017). God grovfôrutnytting krev god fôrplanlegging. Sau og Geit, 6/2017. Hentet fra NGSs fagdatabase: https://www.fag.nsg.no/default.cfm?sok_dyreslag_id=2&sok_fagomrade_id=&sok_tekst=&sok_artikkel_id=345.

Relatert innhold

Fagstoff
Fôring av geit

Geiter er drøvtyggere, og når du skal fôre, må du kjenne til dyras individuelle næringsbehov, næringsinnholdet i fôrrasjonen og den nødvendige fôrmengden.

Fagstoff
Beiteperioden

Bruk av beite har mange fordeler. Geitene får hentet fôret sitt sjøl mens de får frisk luft og mosjon. Det er også vanlig å bruke geiter til utmarkspleie.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Magnhild Nymo og Ingrid Ellen Resell.
Sist faglig oppdatert 07.10.2024