Hopp til innhold

Fagstoff

Fordøyelsessystemet hos gris

Grisen er en alteter. Den er et enmaga dyr med et fordøyelsessystem som fungerer på samme måte som hos mennesket. Grisen har i hovedsak enzymatisk fordøyelse. Det betyr at enzymer som grisen selv produserer, hjelper til med å bryte ned næringsstoffene.
Smågris på talle. Foto.

Fordøyelsen hos grisen trinn for trinn

Munnen

I munnen deler tennene maten opp i mindre biter når grisen tygger. Samtidig blir det skilt ut spytt som inneholder enzymet ptyalin, dette starter nedbrytinga av karbohydratene i fôret.

Spiserøret

Spiserøret fører maten til magesekken.

Magesekken

Magesekken inneholder fordøyelsesvæske som også kalles magesaft. Saltsyre i magesafta reduserer pH i magesekken til cirka 2. Enzymet pepsin i magesafta bryter ned proteiner.

Tolvfingertarmen

I første del av tynntarmen tilføres bukspytt fra bukspyttkjertelen og galle fra galleblæra. Enzymer i bukspyttet spalter karbohydrater og proteiner, mens galle deltar i spalting av fettmolekylene.

Tynntarmen

Nedbrytinga av næringsstoffene fortsetter, og det som er nok nedbrutt, tas opp i blodet gjennom tarmtottene.

Tjukktarmen

I tjukktarmen suges det meste av vannet tilbake i kroppen, og avfallsstoffene kan skilles ut gjennom endetarmen.

Endetarmen

Siste stasjon før restene av fôret forlater kroppen som avføring.

Hva skjer med næringsstoffene i fordøyelsen til grisen?
NæringsstoffHvor starter nedbrytinga?Hva brytes næringsstoffene ned til?
karbohydratermunnmonosakkarider (glukose)
proteinermagesekkaminosyrer
fetttolvfingertarmenfettsyrer og glyserol

Film om grisens fordøyelsessystem (1:29)

Se filmen, og sett riktig navn på figuren under.

Grisens fordøyelsessystem, disseksjon (5:46)

Her får du være med på disseksjon av en grisunge. Kan du si noe om hva denne grisungen har spist etter å ha sett filmen? Du kan gå ut fra at grisungen er omtrent ei uke gammel.

Tenk gjennom!

Hvorfor kan ikke enmaga dyr som gris fordøye noe særlig grovfôr?

Oppgave

Test deg selv! Hva kan du om fordøyelsen hos enmaga dyr?

Kilde

Gjefsen, T. (2016) Fôringslære. Fagbokforlaget.

CC BY-SASkrevet av Ingrid Ellen Resell og Marit Ruud Skolseg.
Sist faglig oppdatert 28.04.2022

Læringsressurser

Fordøyelse