Vitaminer
De forskjellige vitaminene har ulik kjemisk oppbygning og helt ulike oppgaver i kroppen. Vitaminer regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for nedbryting og oppbygging av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer.
For lite vitaminer gir sjukdommer
For lite vitaminer i kosten kan gi mangelsjukdommer. Dette var vanlig før i tida, men nå til dags er det sjelden. I fattige land er derimot vitamin-mangelsjukdommer svært utbredt.
Noen vitaminer er stoffer som må være til stede for at viktige enzymer skal virke, såkalte koenzymer. Mange B-vitaminer er koenzymer. Flere av vitaminene virker som antioksidanter i cellene, for eksempel vitaminene C, E og A.
Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesjukdommer. Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer under celleåndinga. Det forskes også mye på om vitaminer kan brukes til å forebygge sjukdom. Flere vitaminer er blant annet knyttet til forebygging av kreft og hjerte- og karsjukdommer.
Det er viktig at husdyra får de vitaminene de trenger, i fôret, for å fungere normalt. Tilsetning av vitaminer i kraftfôret er som regel tilstrekkelig til å dekke behovet, men mangel kan likevel forekomme.
Mikroorganismene i formagene hos drøvtyggere produserer B-vitaminer, og drøvtyggere er derfor sikret tilgang på vannløselige vitaminer. Vitamin E er viktig for utvikling av kjønnshormoner. Derfor kan det være aktuelt med tilskudd av vitamin E hvis du sliter med at dyra ikke viser brunst. Flere av vitaminene virker sammen med mineraler. Selen og vitamin E er ett eksempel på dette. Kalsium og fosfor virker sammen med vitamin D.
Vitamin A, D, E og K er fettløselige og kan lagres i kroppen. Det er derfor ikke nødvendig å dekke kroppens behov hver dag, så lenge lagrene ikke går tomme.
Vitamin B og vitamin C er vannløselige og skilles raskt ut av kroppen igjen. Siden de ikke lagres, må de stadig tilføres gjennom mat og drikke. Vitamin B er egentlig ei stor gruppe vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin, pantotensyre, biotin, kobalamin og folsyre).
Vitamin | Funksjon | Gode kilder |
---|---|---|
Vitamin A | viktig for normalt syn, slimhinner, hud, cellevekst og i forsvaret mot infeksjoner og kreft | gulrot og andre røde og grønne grønnsaker, tørket frukt, lever, leverpostei, feit fisk, smør og margarin |
B-vitaminene | viktig for hud, hår og negler og i nedbrytinga av proteiner, fett og karbohydrater | grønne grønnsaker, brød og kornvarer, mjølk, ost, fisk og egg |
Vitamin C | tilrettelegger for normal utvikling av celler og vev, øker tarmens oppsuging av jern, er en antioksidant | sitrusfrukter, solbær, kålrot, potet og andre frukter, bær og grønnsaker |
Vitamin D | nødvendig for at kalk skal suges opp fra tarmen, regulerer kalkinnholdet i knoklene | tran, feit fisk, smør, margarin og sollys (UV-stråler) på hud |
Vitamin E | viktig for celler og vev, fungerer som antioksidant | kornvarer, oljer, feit fisk, tørket frukt og grønnsaker |
Vitamin K | viktig for blodets evne til å levre seg | grønnsaker (spesielt grønne), kjøtt, kornprodukter og tarmbakterier |