Hopp til innhold
Fagartikkel

Vitaminer

Vitaminer er stoffer som er livsnødvendige for både oss og dyra våre, men som det bare trengs små mengder av. De må tilføres via fôret til enmaga dyr fordi kroppen ikke selv kan bygge dem. Unntak er vitamin D, som huden kan danne i sollys, og vitamin K, som dannes av bakterier i tarmene.

Forelesning om vitaminer (4:21)

Video: Amendor AS / CC BY-SA 4.0

Vitaminer – viktige hjelpestoffer i små mengder

De forskjellige vitaminene har ulik kjemisk oppbygning og helt ulike oppgaver i kroppen. Vitaminer regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for nedbryting og oppbygging av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer.

For lite vitaminer gir sjukdommer

For lite vitaminer i kosten kan gi mangelsjukdommer. Dette var vanlig før i tida, men nå til dags er det sjelden. I fattige land er derimot vitamin-mangelsjukdommer svært utbredt.

Noen vitaminer er stoffer som må være til stede for at viktige enzymer skal virke, såkalte koenzymer. Mange B-vitaminer er koenzymer. Flere av vitaminene virker som antioksidanter i cellene, for eksempel vitaminene C, E og A.

Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesjukdommer. Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer under celleåndinga. Det forskes også mye på om vitaminer kan brukes til å forebygge sjukdom. Flere vitaminer er blant annet knyttet til forebygging av kreft og hjerte- og karsjukdommer.

Vitaminbehov hos produksjonsdyr

Det er viktig at husdyra får de vitaminene de trenger, i fôret, for å fungere normalt. Tilsetning av vitaminer i kraftfôret er som regel tilstrekkelig til å dekke behovet, men mangel kan likevel forekomme.

Mikroorganismene i formagene hos drøvtyggere produserer B-vitaminer, og drøvtyggere er derfor sikret tilgang på vannløselige vitaminer. Vitamin E er viktig for utvikling av kjønnshormoner. Derfor kan det være aktuelt med tilskudd av vitamin E hvis du sliter med at dyra ikke viser brunst. Flere av vitaminene virker sammen med mineraler. Selen og vitamin E er ett eksempel på dette. Kalsium og fosfor virker sammen med vitamin D.

Fettløselige vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fettløselige og kan lagres i kroppen. Det er derfor ikke nødvendig å dekke kroppens behov hver dag, så lenge lagrene ikke går tomme.

Vannløselige vitaminer

Vitamin B og vitamin C er vannløselige og skilles raskt ut av kroppen igjen. Siden de ikke lagres, må de stadig tilføres gjennom mat og drikke. Vitamin B er egentlig ei stor gruppe vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin, pantotensyre, biotin, kobalamin og folsyre).

Oversikt over vitaminer

Vitamin

Funksjon

Gode kilder

Vitamin A

viktig for normalt syn, slimhinner, hud, cellevekst og i forsvaret mot infeksjoner og kreft

gulrot og andre røde og grønne grønnsaker, tørket frukt, lever, leverpostei, feit fisk, smør og margarin

B-vitaminene

viktig for hud, hår og negler og i nedbrytinga av proteiner, fett og karbohydrater

grønne grønnsaker, brød og kornvarer, mjølk, ost, fisk og egg

Vitamin C

tilrettelegger for normal utvikling av celler og vev, øker tarmens oppsuging av jern, er en antioksidant

sitrusfrukter, solbær, kålrot, potet og andre frukter, bær og grønnsaker

Vitamin D

nødvendig for at kalk skal suges opp fra tarmen, regulerer kalkinnholdet i knoklene

tran, feit fisk, smør, margarin og sollys (UV-stråler) på hud

Vitamin E

viktig for celler og vev, fungerer som antioksidant

kornvarer, oljer, feit fisk, tørket frukt og grønnsaker

Vitamin K

viktig for blodets evne til å levre seg

grønnsaker (spesielt grønne), kjøtt, kornprodukter og tarmbakterier

Oppgave: Påstander om vitaminer

Kilder

Bama. (u.å.). Vitamin C – får du nok? Hentet 24. april 2023 fra https://www.bama.no/helse-og-ernaring/vet-du-dette-om-frukt-og-gront/vitamin-c---far-du-nok/

Gjefsen, T. (2016). Fôringslære. Fagbokforlaget.

Helsedirektoratet. (2020, 17. desember). Næringsstoffer. Helsenorge. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/sma-grep-for-et-sunt-kosthold/naringsstoffer/

CC BY-NC-SA 4.0Skrevet av Bjørg E. B. Aurebekk, Øyvind Bønes og Ingrid Resell. Rettighetshaver: NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 26.04.2023