Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Vegetar – "grønn dag"

I dette arbeidsoppdraget skal kokkene jobbe med å planlegge, lage og presentere vegetarretter. Servitøren tar ansvaret for å planlegge og dekke opp til en "grønn dag".
Kokker på kjøkkenet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

De ulike vegetarkostene

Vegankost
består bare av vegetabilske matvarer.
Lakto-vegetarisk kost
består av vegetabilske matvarer og kan i tillegg omfatte melk og meieriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarisk kost
består av vegetabilske matvarer og kan i tillegg omfatte melk, meieriprodukter og egg.

Oppgave for kokker

Ulike typer linser ligger i hver sine rom på et fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Velg én eller flere av rettene på lista over vegetarretter nedenfor.
  2. Finn oppskrift og framgangsmåte på retten(e) du skal lage. Tenk næringsverdi når du velger oppskrift! Prøv å bruke en eller annen belgfrukt i hovedretten (erter, bønner, linser). Nøtter inneholder omega-3 og kan benyttes hvis det passer i retten.
  3. Skriv opp bestillingsliste på de varene du skal bruke i retten.
  4. Husk å oppgi mengde!
  5. Skriv ut oppskrifter – én til deg selv og én til læreren.
  6. Lag arbeidsplan hvis du skal lage flere retter. I kjøkkenøkten utfører du arbeidet du har planlagt.

Du skal presentere retten din før måltidet og bør vite dette på forhånd:

  • Hva er navnet på retten?
  • Hvilke hovedråvarer består retten av?
  • Hvilken næringsverdi har retten?
  • Er det noen av råvarene som er ekstra næringsrike?
  • Hvilken av de tre vegetartypene er retten spesielt egnet for? Begrunn svaret ditt.
  • Hvis du har lært noe, kan du gjerne dele det med de andre.

Vegetarretter

  • vegetarkarbonader med belgfrukter
  • vegetarkarbonader med rotgrønnsaker
  • vegetargryte
  • lasagne
  • ratatouille
  • falafel med fullkorns-couscous
  • grønnsaksgrateng
  • pai
  • wok
  • brød/rundstykker
  • salat
  • en sunn dessert

Oppgave for servitører

Et bord som er dekket og pyntet med ville blomster. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Planlegg oppdekking av bord og buffé til et "grønt måltid". Vær kreativ, og bruk elementer fra naturen eller noe spiselig til oppdekking og pynt. Rettene skal serveres på en buffé.
  2. Finn oppskrift på en sunn velkomstdrink/aperitiff.

  3. Lag en arbeidsplan.

  4. Lag bestillingsliste.
  5. På praksisdagen lager du velkomstdrink/aperitiff og utfører arbeidet du har planlagt!
CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 24.10.2023

Læringsressurser

Vegetarkost