Hopp til innhold

Fagstoff

Vegetarisme

Vegetarisme er et kosthold uten kjøtt og fisk – og eventuelt andre dyreprodukter som egg og melk. Dette kostholdet har blitt praktisert innenfor ulike kulturer verden over i flere tusen år.

En tallerken med råkost av finkuttede grønnsaker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I seinere år har flere og flere gått over til helt eller delvis vegetarisk kosthold. For et par tiår siden ble vegetarianere regnet som litt originale, noen raringer som levde på gulrøtter og kålblader. I dag er det i mange miljøer en motesak å være vegetarianer.

Grunnene til at folk velger denne livsstilen, er mange. De kan være knyttet til religion, helse, ressurssparing og dyrevern.

Hva er vegetarkost?

Mennesker som ikke spiser kjøtt eller fisk, er vegetarianere, men vanligvis deler vi inn vegetarkost i tre ulike typer, avhengig av hvilke næringsmidler som inngår.

  • Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse.
  • Lakto-vegetarisk kost: Her inngår melk og melkeprodukter.
  • Lakto-ovo-vegetarisk kost: Her inngår melk, melkeprodukter og egg.

Er vegetarmat helsekost?

«Helsekost» kaller man ofte den maten en vegetarianer spiser. Det er ikke alltid rett. Det går an å leve usunt på vegetarkost, som også omfatter potetgull og cola, ensidig kosthold og overkokt mat.

En definisjon på helsekost er at det er fullverdige, vegetabilske næringsmidler som er sammensatt i riktig forhold, og som er tilberedt på en skånsom måte som gjør at næringsverdien er mest mulig bevart. Daglig bruk av råkost inngår som en viktig del av helsekostbegrepet.

Helsekost er med andre ord kost som er gunstig for helsa.

Hva er vegetarisk mat?

For at en matvare – enten en råvare, halvfabrikata eller et ferdigprodukt – skal kunne kalles vegetarisk, må den være helt fri for alle animalske ingredienser som kommer fra døde dyr. Den må heller ikke ha vært behandlet eller framstilt ved hjelp av slike. Dette omfatter kjøtt, fisk, skalldyr og alle andre ingredienser som har animalsk opphav.

En matvare er imidlertid vegetarisk om den inneholder egg eller meieriprodukter, forutsatt at heller ikke disse inneholder eller er bearbeidet med ingredienser fra slaktedyr, for eksempel animalsk løype (for eksempel i pizzaost) eller gelatin (for eksempel i lettyoghurt).

Noen eksempler:

  • En stor paella med bare noen få reker er ikke vegetarisk.
  • En grønnsakspizza med ost som inneholder animalsk løype (et slakteprodukt) er ikke vegetarisk.
  • En grønnsakspizza med ost uten løype, eller med mikrobiell løype, er derimot vegetarisk.
  • Blomkålsuppe med kumelk er vegetarisk, men ikke vegansk.

Husk

  • Animalsk viser til at noe kommer fra dyreverdenen.
  • Vegetabilsk viser til at noe kommer fra planteriket.
En kokk holder en kjele med grønnsaksuppe. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde

Norsk vegetarforening. (u.å.). En innføring i vegetarkost: introduksjon. Hentet 29. juni 2020 fra http://veg-veg.no/vegetar/hva_er_vegetarisme

CC BY-SASkrevet av Norsk vegetarforening.
Sist faglig oppdatert 24.06.2020

Læringsressurser

Vegetarkost