Hopp til innhold

Fagstoff

Pigghå

Pigghåen er vår vanligste haiart. Den er utbredt langs hele norskekysten. Den lever på dyp ned til 400 m, og opptrer ofte i stimer på flere tusen individer.
Pigghå. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Pigghåen fanges hovedsakelig på grunn av det velsmakende kjøttet. Hunnene blir opp til 160 cm og kan veie over ni kilo, mens hannene som regel blir 90 cm lange og 6–7 kilo.

De fremste kjennetegnene til denne haien er den typiske haiformen, mangelen på gattfinne, piggen foran hver ryggfinne, og de små, hvite prikkene på sider og rygg. Ryggfinnene er giftige og kan gi ubehag om man kommer i kontakt med dem. Fargen er grå på oversiden, med jevn overgang til en lys farge på buken. Tennene er skarpe og sagtakkete.

Pigghåen er en bruskfisk. Når bruskfiskene dør, utvikles ammoniakk, og dette må en ta hensyn til ved lagring og tilbereding.

Pigghå på is. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Anvendelse

Pigghå har vært kjent som en «ufisk», men er blitt mer brukt i matlaging i de seinere åra. Tidligere var det leveren og olje fra pigghåen som ble brukt. I seinere tid har man benyttet kjøttet i stadig større grad. I England blir kjøttet brukt til den populære retten fish’n chips. Pigghåen egner seg best som panert og stekt på grunn av det løse kjøttet. Den blir imidlertid også brukt som dampet og røkt.

Røkt pigghå på tallerken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Næringsinnhold

Pigghå er en god kilde til natrium, kalium, D-vitamin, protein, fettsyrer og fosfor.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Seson

Pigghå fiskes hele året.

Størrelse

Pigghåen er en liten hai, men kan bli over én meter lang.

Utbredelse

Pigghåen finnes langs hele norskekysten og over store deler av verden for øvrig. Den betraktes som en trua art.

Med andre ord

Latinsk: Squalus acanthias

Engelsk: Spurdog

Fransk: L’aiguillat commun

Tysk: Dornhai

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 27.03.2020

Læringsressurser

Fiskearter