Piggvar - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Piggvar

Piggvar tilhører varfamilien og er flattrykt og nesten rund (sirkelformet). Den kan bli mer enn 20 år gammel.

Piggvaren lever fra fjæra og ned til cirka 80 meters dybde, og finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn. Piggvaren er en aktiv rovfisk, som i voksen alder hovedsakelig lever av annen fisk og ulike krepsdyr. Hannen blir kjønnsmoden i tre-årsalderen, hunnen i fire-årsalderen.

Fangst og fangstredskaper

De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland. Mye av piggvaren som omsettes i Europa, kommer fra oppdrett, hovedsakelig fra Sør-Europa. I Norge er produksjonen liten fordi piggvaren er avhengig av å få tilført forholdsvis varmt vann. Piggvaren fiskes med snurrevad, bunntrål eller bunngarn.

Anvendelse

Piggvar selges fersk i skiver, som fileter eller som hel fisk. Kjøttet er hvitt, fast, fint og svært ettertrakta. Piggvar kan stekes, kokes og grilles, og kjøttet har best kvalitet i september–april.

Næringsinnhold

Piggvar inneholder cirka ett gram omega-3-fettsyrer per 100 gram filet.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Hele året

Utbredelse

Nordvest i Atlanterhavet

Størrelse

Opptil 100 cm

Med andre ord

Latin: Psetta maximus

Engelsk: Turbot

Fransk: Turbot

Tysk: Steinbutt

Rettighetshaver: Norges sjømatråd
Sist faglig oppdatert 24.01.2018